Krupp, nátha vagy influenza?

Az évnek ez az időszaka kedvez a hasonló tünetekkel járó felső légúti betegségeknek. De vajon hogyan különböztethetjük meg őket egymástól, és honnan tudjuk, melyikkel mi a teendő?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2012. február 24. szabo.daniel

Az évnek ez az időszaka kedvez a hasonló tünetekkel járó felső légúti betegségeknek. De vajon hogyan különböztethetjük meg őket egymástól, és honnan tudjuk, melyikkel mi a teendő?


Krupp

Különös ismertetőjele: hirtelen fellépő, rekedt, izgatott, ugató köhögés, leginkább éjszaka.
Gyanúsított: a gége nyálkahártyájának megduzzadását vírus okozhatja.

Gyors reagálás: vigyük a gyereket a párás fürdőszobába, hogy csökkenjen a légutak duzzanata, szűkülete. Jó megoldás lehet a hidegpárásító is, de a hideg is jó hatású: a gyereket bugyoláljuk be, és nyissuk ki az ablakot.

Hívjunk erősítést? A gyereket mindenképpen látnia kell orvosnak, aki gyakran a kórházi ellátást javasolja. Ha súlyosak a tünetek, a mentőket értesítsük, mivel az oxigénhiány akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Súlyos tünetekre utal, ha a baba sípolva veszi a levegőt, nem tud sírni, vagy nagyon folyik a nyála.

Szobafogság: enyhébb esetben sem árt felkészülni néhány nehezebb éjszakára. Ha a tünetek súlyosbodnak, azonnal hívjunk orvost.

RSV-fertőzés

Különös ismertetőjele: ziháló vagy morgó légzés.

Gyanúsított: az RSV, azaz a respiratory syncytial virus elnevezésű kórokozó, amely a tüdő és a légutak fertőzését okozza. Viszonylag gyakori és nagyon fertőző, gyakran egy egyszerű nátha szövődményeként alakul ki.

Gyors reagálás: a betegség enyhébb változata viszonylag egyszerűen lezajlik. Párásítóval megkönnyíthetjük a lefolyását, és gyakran szoptassuk vagy itassuk meg a babát, hogy elkerüljük az esetleges kiszáradást.

Hívjunk erősítést? Mindenképp érdemes orvoshoz menni vele, nehogy hosszú távú betegségek (pl. asztma) alakuljanak ki a fertőzés nyomában. A koraszülöttek, pici újszülöttek és a krónikus beteg gyerekek szülei azonnal hívják ki az orvost.

Szobafogság: az RSV-vel fertőzött gyerek körülbelül 5-12 napig fertőz, ez idő alatt ne engedjük gyerektársaságba. Újrafertőződés gyógyulás után is bekövetkezhet.