Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Kullancsveszély Magyarországon – Infografikával

Kullancsveszély Magyarországon – Infografikával

A kullancs csípés következtében két veszélyes betegséget vihet át az emberre: az agyhártyagyulladást okozó Meningoencephalitist és a Lyme-kórt.

MTI,

A közönséges kullancs (ixodes ricinus) 1-2 mm nagy, de vérszívás után mérete elérheti a 15 mm-t is. Főként mezők, erdők, bokros területek, parkok területén él. Az alábbiakban az általa terjesztett két kórokozóról való tudnivalókról olvashatunk.

A Meningoencephalitis vírus, többek között megfázáshoz hasonló tüneteket, agyhártyagyulladást okozhat. Megelőzése oltással lehetséges és csupán a tünetek kezelésére van lehetőség. A Borrelia baktérium okozta Lyme-kór szintén megfázáshoz hasonló tüneteket produkál, s a csípés következtében 1-4 hétig tartó gyűrű alakú bőrpirosodásról ismerhető fel. A tartós betegség amely többek között ízületi gyulladást is okozhat antibiotikummal kezelhető, oltás nincs ellene.

Az infografikából azt is megtudhatjuk, melyek a leginkább fertőzött területek. 

A Lyme-kór a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés, amelyet e kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztenek. Az alábbiakban azt láthatjuk, az elmúlt években hogyan alakult a bejelentett Lyme-kóros megbetegedések száma Magyarországon.

Infografika: MTI

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Adj neki történeteket!

A legtöbb, amit a gyerekeknek adhatunk, hogy történetei legyenek: élmények, melyekből felépülhet a személyisége, melyekre emlékezhet, és melyek által meghatározhatja,...

Close