Laktózérzékenység vagy tejallergia? Nem mindegy!

A tej nálunk alapélelmiszernek számít, a boltokban rengeteg féle tejtermékek kapható, de a tej nem csak a tejtermékek hozzávalója, hanem sok más egyéb élelmiszeré is. Ide tartoznak a péksütemények, felvágottak, húskészítmények is. Ezért komoly gondot jelent, ha valaki tejérzékeny. De mit is jelent ez pontosan?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 16. szabo.daniel

A tej nálunk alapélelmiszernek számít, a boltokban rengeteg féle tejtermékek kapható, de a tej nem csak a tejtermékek hozzávalója, hanem sok más egyéb élelmiszeré is. Ide tartoznak a péksütemények, felvágottak, húskészítmények is. Ezért komoly gondot jelent, ha valaki tejérzékeny. De mit is jelent ez pontosan?


A tejhez két különböző, de hasonló tünetekkel rendelkező betegség kötődik.
Az egyik a laktózérzékenység, amikor a beteg a tejben lévő tejcukorra érzékeny, vagyis ha mentesítik a tejet a laktóztól, akkor a beteg számára fogyaszthatóvá válik.

A tehéntejfehérje-allergia, amit általában egyszerűen csak tejallergiának rövidítenek, a leggyakoribb ételallergia hazánkban. Ha valaki tejallergiás, akkor a tejben lévő fehérjére válik érzékennyé, ezt sajnos nem lehet kiküszöbölni, ekkor teljesen ki kell iktatni a tejet és a tejtermékeket az étrendből.

A laktóz érzékenység, avagy tejcukor-intolerancia

Tünetei a haspuffadás, görcsös hasi fájdalom és a hasmenés. Ezek a kellemetlen tünetek azért alakulnak ki, mert a beteg nem rendelkezik a laktóz bontásához szükséges megfelelő mennyiségű enzimmel. A tejcukor-intolerancia minden embernél más mértékben jelentkezik, vannak olyanok, akik csak a laktózmentes termékeket tudják csak megenni, és már az alacsony tejcukor tartalmú élelmiszerektől is rosszul lesznek.