Lassabban nőnek az ételallergiás gyerekek

Egy új tanulmány szerint, amely 245 élelmiszer allergiával diagnosztizált gyermek bevonásával készült, az ételallergia befolyásolja a gyermekek növekedését - írja a Health Day. A vizsgált gyermekek ugyanis alacsonyabbak voltak társaiknál. Azt is megállapították, hogy azok a gyerekek, akik kettő vagy annál több élelmiszerre allergiásak, lassabban nőnek még azoknál is, akik csak egy élelmiszerre érzékenyek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 26. bencze.aron

Egy új tanulmány szerint, amely 245 élelmiszer allergiával diagnosztizált gyermek bevonásával készült, az ételallergia befolyásolja a gyermekek növekedését – írja a Health Day. A vizsgált gyermekek ugyanis alacsonyabbak voltak társaiknál. Azt is megállapították, hogy azok a gyerekek, akik kettő vagy annál több élelmiszerre allergiásak, lassabban nőnek még azoknál is, akik csak egy élelmiszerre érzékenyek.


A kutatók az élelmiszer-allergiás gyermekek BMI-érték, vagyis testtömeg-indexének kiszámítása után jutottak megállapításaikra. Dr. Brian Vickery, a tanulmány szerzője szerint a lassabb növekedés oka, hogy az, aki több élelmiszerre allergiás, annak több tápanyagot kell nélkülöznie, amelyek nagy szerepet játszanak növekedésükben. Ő és kollégái azt is megállapították, hogy a leglassabban azok a gyerekek nőnek, akik a tejre allergiások.

A gyermekek fejlődése és élelmiszer-érzékenységük közötti kapcsolat különösen azoknál a legszembetűnőbb, akik kettő vagy annál több ételre allergiások, illetve azoknál, akik a tejre érzékenyek. A szerzők ugyanakkor leszögezik, hogy bár vizsgálatuk során kapcsolatot találtak az alacsony BMI érték és az ételallergia között, az nem jelent ok-okozati összefüggést.