Lassíts! Tippek a karácsonyi stressz elkerülésére

Az ünnep közeledte akár már december elején komoly szorongást okozhat, de nem lehetetlen elkerülni a karácsonyi stresszt. A Családháló néhány tippje, hogyan élhetjük túl az előkészületek lebonyolítása, ajándékok megvásárlása, és az előre elvégzendő munka miatti nyomasztó pillanatokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 12. czefernek.lena

Az ünnep közeledte akár már december elején komoly szorongást okozhat, de nem lehetetlen elkerülni a karácsonyi stresszt. A Családháló néhány tippje, hogyan élhetjük túl az előkészületek lebonyolítása, ajándékok megvásárlása, és az előre elvégzendő munka miatti nyomasztó pillanatokat.


Miért stresszelünk?

Sajnos mivel világunk nagyon felgyorsult, nem csupán szeretteinkre, de saját magunkra sem jut elég idő. Így aztán nem csoda, ha az ünnepek előtt hirtelen szorítást érzünk a gyomrunkban: elkezdjük sorra venni, kik is a mi szeretteink és hogyan tudnánk most gyorsan bebizonyítani nekik, hogy fontosak számunkra. Ahhoz azonban, hogy másokat meg tudjunk ajándékozni, előbb saját magunkkal kellene tisztába jönnünk.

Hangolódjuk rá az ünnepekre!

Ha hagynunk időt a ráhangolódásra (erre sokszor elég lenne egy hét vagy akár egy nap), kapcsolatba léphetünk önmagunkkal és kideríthetjük, nekünk mire van szükségünk az ünnepek során. Ha lelassítanánk a tempónkat és növelnénk a tudatosságunkat, nagyon sok problémától kímélhetnénk meg magunkat.

Az önmagában nem megoldás, ha végre megtaláljuk a megfelelő ajándékot a szeretteinknek, hiszen ettől még nem adtuk át magunkat a karácsony különleges hangulatának. Noha a nyomás oldódik, egyfajta karácsonyhoz köthető feszültség megmarad. Sajnos ilyen idegállapotban nem vesszük észre az ünnep apró szépségeit, pedig egy hangulatosan feldíszített utcakép vagy egy ajándékba adott (mosollyal kísért!) szaloncukor is hozzásegíthet minket a meghitt hangulat kialakulásához.

Találjuk meg azt az üzenetet, amit számunkra az ünnep hordoz!

Nagyon fontos, hogy visszataláljunk az ünnep valódi értékéhez, amiben nagy segítségünkre lehet, ha saját vallásunk szemszögéből is szemügyre vesszük, mi történik velünk az adventi időszakban. Az ünnep értéke és az ilyenkor felmerülő lehetőségek ezen felül is megtapasztalhatóak, ha belegondolunk, hogy karácsonykor valóban lelassítunk, fellélegzünk, hiszen nincs munka, napi rutin, amely belekényszerítene minket a rohanásba. Az év vége arra is alkalmat ad, hogy számot vessünk az elmúlt 12 hónappal (bár ez szintén lehet stresszforrás, hiszen ennek tükrében sokszor kilátástalannak látjuk a jövőnket).

Döntsük el, mi a fontos!

Ám ha szeretetteljes a viszonyom önmagammal, megfelelő helyi értékén értékelem a saját életemet, nem csupán a teljesítményt tartom szem előtt, hanem hallgatok a belső értékmérő rendszeremre, a saját érzéseimre, megtalálhatom a valódi nyugalmat. Nem érdemes belehajszolni magunkat egy utolsó nagy rohanásba!

Ahelyett, hogy a külvilág elvárásainak próbálunk megfelelni, figyeljünk arra, mit súgnak az érzéseink! Lehet, hogy mindennél jobban sül el, ha idén kézzel készített ajándékokkal, személyes üzenetekkel lepjük meg szeretteinket, de ha ezt eldöntjük, ne hagyjuk magunkat elbizonytalanítani! Az sem baj, ha úgy látjuk, hogy több időre van szükség a feltöltődéshez, és idén – a szokásostól eltérően – mindent megvásárolunk. Az a lényeg, hogy éljük meg örömmel a döntésünket még akkor is, ha azzal szembesülünk, hogy valaki másképp csinálná mindezt.

Figyeljünk oda egymásra is!

Azzal is megajándékozhatjuk magunkat, hogy az ünnepi rohanást megszakítjuk egy-egy lazító és feltöltő tevékenységgel. Ha pedig mi már lelassítottunk, forduljunk oda a szeretteinkhez: kérdezzük meg tőlük, ők hogyan képzelik a karácsonyt, de akár arra is rászánhatjuk magunkat, hogy egy közös családi beszélgetés keretében szervezzük meg az ünnepeket. A lényeg ilyenkor is az aktív együttlét és hogy mindenkire jusson figyelem, meglátjuk, ezek az alkalmak nem csupán a szentestét teszik majd meghittebbé, önmagukban is nagy értékeket hordoznak.