Le a zoknival?

Sok szülő ragaszkodik a nyári időszakban való zokniviseléshez, mások viszont az első nyári naptól kezdve próbálják mezítláb járatni a gyereket. Melyik a jó verzió?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 19. szabo.daniel

Ha eljön a nyár, kicsik és nagyok egyaránt örömmel szabadulnak meg a hidegben hozzájuk nőtt holmiktól. Eltesszük a pulcsikat, kabátokat és télig gondolni sem akarunk rájuk. Néhány szülő azonban ragaszkodik ahhoz, hogy gyermeke a nyári időszakban is viseljen zoknit, mert így kevésbé érintkezhet a különböző fertőzésekkel és a nedvességet is felszívja. Az előnyökről és hátrányokról kérdeztük a szakértőt.<--break->” src=”/sites/all/modules/wysiwyg/plugins/break/images/spacer.gif” title=”<--break-->” /></p><div class=

hirdetés

Nincs egyértelmű,minden gyerekre és helyzetre általánosítható javaslat. Figyelembe kell venni egyrészt a gyerek korát, egészségi állapotát, esetleges betegségeit, valamint egyéni érzékenységét hidegre-melegre, másrészt azt, hogy milyen körülmények között nyaral, vagy játszik – mondta a családháló.hu kérdésére Dr. Dobray Mária, a Med-Vita Rendelő bőrgyógyász-főorvosa.

Általában elmondható, hogy nyári meleg, párás időben a láb könnyen beizzad, az ujjak között fájdalmas, gyulladt berepedezések, hámlások keletkezhetnek. Ennek oka a gombák és baktériumok elszaporodása a számukra kedvező környezeti hatások, valamint a láb és lábujjak anatómiája miatt, azaz, hogy szorosan egymás mellett feküdhetnek az ujjak, közöttük a bőr nem tud szellőzni és bepállik.

Egészen kiskorban a gyerekek kevésbé izzadnak, így nekik ajánlható a fehér vagy világos, vékony, cérna és 100%-os pamut zokni viselése, főleg utcán és játszótéren. Hőszabályozásuk még nem tökéletes, így ha arcuk nagyon kipirul, itassunk velük elegendő vizet, valamint a zoknit is levehetjük a lábukról. Hazaérve cseréljük újra a zoknit. Strandon azonban elegendő a papucs viselése.

Később – egyéni érzékenység alapján –hordhatják a szandált mezítláb is. A lakásban legyenek inkább papucs és zokni nélkül, pláne ha így jobban érzik magukat. Mezítláb a bőr jobban szellőzik, egészségesebb marad. Természetesen ez attól is függ,hogy milyen a lakás padlózata. Kőboritású konyhában, szobákban kellemesebb érzés zokniban lenni.

Serdülőkorban változás áll be a fiatalok szervezetében, beindulnak a hormonok, valamint a faggyú-és verejtékmirigyek működése. Ez óhatatlanul is fokozott izzadással és „illatokkal” jár, ezt azonban egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük: a láb ne legyen egész nap ugyanabban a zokniban, iskola után pedig cseréljük le.

Dr. Dobray Mária felhívta a figyelmet arra is, hogy ne viseljünk – főleg nyáron – fekete,és sötét színű zoknit, mert az izzadás kioldja a festékanyag egy részét, ami irritálja a talp bőrét, viszketést, gyulladást, hámlást, égő érzést, apró hólyagokat okozhat. Optimális lenne egy szezonban legalább két cipőt cserélgetni, így lenne idő a cipőnek is kiszellőzni pár nap alatt.

Javasolt az izzadásra hajlamos gyerekeknek az ezüstszálakat tartalmazó zoknik viselése. Ugyancsak hasznos termék a lábspray, ami már napi egyszeri használat után 24 -48 órára megakadályozza a gombák és baktériumok okozta kellemetlen szagokat a talpon,valamint az izzadást. A fentiek ismeretében valamint a gyerek igényeit figyelembe véve döntsünk: kell-e zokni nyáron!

Kapcsolódó cikkek