A legjobb pózok, hogy könnyebb és gyorsabb legyen a szülés

Bár a szülést a legtöbben háton fekvésben képzeljük el, ez valójában nem igazán kényelmes, és a babának sem segít, hogy könnyebben kibújjon. Melyek a legjobb szülési pózok?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2018. március 06. Babaszoba
Miért is fontos a megfelelő pozíció? Elviselhetőbbé teheti a fájdalmakat és segítheti a magzat útját a szülőcsatornába. Rögtön két dolgot érdemes azonban tisztázni: egyrészt, minden szülés más, és minden szülő nő számára más pozíció a legjobb, legkényelmesebb. Másrészt, a szülés hosszú folyamat, több szakaszra osztható, és minden szakaszban más lehet a kényelmes. Ideális esetben az anyuka nemcsak kiválaszthatja, hogy milyen pozícióban érzi magát a legjobban, de ezt váltogathatja is a szülés során, annyiszor és olyan gyakran, ahogyan csak akarja.
Természetesen, a pozíció megválasztása rendkívül nagy mértékben függ az anya és a magzat állapotától, esetleges problémáitól, illetve a kórházi protokolltól is (sajnos, még mindig viszonylag kevés helyen érhetőek el a szülést segítő eszközök, és arra sincs mindenhol lehetőség, hogy az anyuka pozíciót válasszon – érdemes ezt is megbeszélni az orvosunkkal!).

Ezeket a pozíciókat érdemes kipróbálni!

A négykézlábra ereszkedés, vagyis ha a tenyerünkre és a térdeinkre támaszkodunk, enyhítheti a gerincre nehezedő nyomást és a fájdalmakat, segíthet megnyitni a medencét, javíthatja a magzat oxigénellátását, és a szakemberek szerint időnként a baba szívverését is hatékonyabban lehet ellenőrizni ebben a pózban.