Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Légszennyezés babakocsiban

Légszennyezés babakocsiban

Ritkán beszélünk arról, hogy milyen hatással van a légszennyezés a nekünk legfontosabbakra, a gyermekeinkre. Például arról, hogy a babakocsiban ülő kicsi 60 százalékkal több szennyezett levegőt szív be, mint egy felnőtt – írja a csalad.hu.

csalad.hu,

Márpedig ez a sokkolóan nagynak tűnő 60 százalék hatással lehet a kisgyermekek agyának fejlődésére is. A Surrey Egyetemen működő, a levegőtisztasággal foglalkozó Global Centre for Clean Air Research kutatócsoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek feje a babakocsikban éppen az autók kipufogójának a magasságában van, ott, ahol a levegő általában a legszennyezettebb.

Egy babakocsi 55 és 58 cm közötti magasságú, ez teszi a babákat kiszolgáltatottabbá. Olyan mérgező anyagokat lélegeznek így be, melyek az agy frontális lebenyére vannak rossz hatással, márpedig ez felel a kognitív fejlődésért és az agy gyarapodásáért.

A szél sebessége és iránya, a forgalom nagysága, az, hogy van-e sövény az út és a járda között, „döntően befolyásolja a szennyezőanyagok mennyiségét és a levegőben való eloszlását” – jegyezték meg a tanulmányukban.

A cikk itt folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Kíváncsibbak, óvatlanabbak: hogyan védjük gyerekeinket a kibertérben?

Tudják, hogyan kell online játékokkal játszani, naprakészek a kedvenc celebjeikből, megtalálják a legfrissebb zenéket, csetelnek a barátaikkal, vagy épp megkeresik...

Close