Légszennyezés babakocsiban

Ritkán beszélünk arról, hogy milyen hatással van a légszennyezés a nekünk legfontosabbakra, a gyermekeinkre. Például arról, hogy a babakocsiban ülő kicsi 60 százalékkal több szennyezett levegőt szív be, mint egy felnőtt - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2018. augusztus 29. csalad.hu

Márpedig ez a sokkolóan nagynak tűnő 60 százalék hatással lehet a kisgyermekek agyának fejlődésére is. A Surrey Egyetemen működő, a levegőtisztasággal foglalkozó Global Centre for Clean Air Research kutatócsoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek feje a babakocsikban éppen az autók kipufogójának a magasságában van, ott, ahol a levegő általában a legszennyezettebb.

Egy babakocsi 55 és 58 cm közötti magasságú, ez teszi a babákat kiszolgáltatottabbá. Olyan mérgező anyagokat lélegeznek így be, melyek az agy frontális lebenyére vannak rossz hatással, márpedig ez felel a kognitív fejlődésért és az agy gyarapodásáért.

A szél sebessége és iránya, a forgalom nagysága, az, hogy van-e sövény az út és a járda között, „döntően befolyásolja a szennyezőanyagok mennyiségét és a levegőben való eloszlását” – jegyezték meg a tanulmányukban.

A cikk itt folytatódik.