Legyen élvezet a kézírás!

Írni jó. Kézzel írni még jobb. Nagy kár, hogy a gyermekek közül sokan nem így gondolják egy friss, átfogó tanulmány szerint. Pedig a szakemberek szerint akik szeretnek kézzel írni, azok az iskolában is jobban teljesítenek - írja a Család.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
olvasás
2017. szeptember 11. Család.hu

Az nem meglepő, hogy magának az írásnak az öröméért író gyermekek jobbak ebből a tárgyból az iskolában is, az már érdekesebb, hogy egy friss brit felmérés szerint akár hétszer jobbak is lehetnek azoknál, akik nem vesznek tollat vagy ceruzát a kezükbe az iskolán kívül.

Az írástudással foglalkozó brit jótékonysági szervezet, a National Literacy Trust megrendelésére készült felmérésben csaknem 40 ezer 8-18 éves brit fiatalt kérdeztek meg írási szokásairól. Azok közül, akik azt állították, szeretnek írni, majdnem minden negyedik (23 százalék) az életkorától elvárt tudásszint fölött volt, szemben azokkal, akik nem szeretik a kézírást (3 százalék).

Az olvasás a példa

A szervezet szerint noha valamelyest emelkedett az írás öröméért körmölők száma (2015-ben 45, tavaly 51 százalék volt), ez még nem elég, és hasonló sikereket kellene elérni, mint az olvasás terén. „Az elmúlt 20 évben az Egyesült Királyságban elsősorban az olvasás öröme került középpontba, ami fantasztikus előnyökkel járt a gyermekek számára. Itt lenne az ideje, hogy a kézírás is megkapja az őt megillető figyelmet – mondta a BBC-nek a szervezet igazgatója, Jonathan Douglas.

Visszatérve a felmérésre, annak eredménye szerint a lányok szívesebben írnak, mint a fiúk, és ez a szakadék az életkorral párhuzamosan nő, ami egyébként látható a 8-11 és a 14-16 éves korosztályok esetében. Érdekes, hogy a rosszabb anyagi körülmények közül érkező gyermekek jobban szeretnek írni, mint módosabb társaik, bár a különbség a két csoport között csupán 4 százalékpont (54 és 50 százalék).

A cikk ITT folytatódik.