Lehet, hogy ide pszichológus segítsége kell? Íme a figyelmeztető jelek

Nem érdemes megvárni, amíg a gyermekeknél betelik az a bizonyos képzeletbeli pohár. Dr. Szvatkó Anna klinikai gyermekpszichológust arról kérdezte a csalad.hu, mikor forduljunk csemeténkkel szakemberhez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2019. május 13. csalad.hu

Fotó: Pixabay

Mindannyian éreztük már, hogy betelt a pohár. Ilyenkor egy felnőtt vagy tombol, vagy magába roskad, jobb esetben segítséget kér egy baráttól, súlyosabb esetben egy szakembertől. A gyermekeknél sokkal nehezebb ez a helyzet, mert koránt sem biztos, hogy el tudja mondani, ha komolyabb problémája van. Ennek felismerése minden esetben a szülő feladata, aki képes is erre – hangsúlyozza a pszichológus –, ha nem neveletlenséget, rosszaságot feltételez egy szokatlan vagy zavaró viselkedés mögött.

Háziorvos vs. gyermekpszichológus?

A gyermek féltése, az érte való aggódás a szülőség természetéből fakad. Amint a gyermeknél problémát fedeznek fel, akár a legapróbbakat is, azonnal megindul a megoldásra való törekvés. Ez nagyon sok esetben sikerül is, viszont vannak esetek, fejlődési elakadások, atipikus fejlődési jelek, traumák, amelyek feldolgozásához, illetve megoldásához szakemberre van szükség. S az sem mindegy, hogy háziorvos vagy pszichológus segítségét kéri-e a szülő. A szakpszichológus szerint a házi gyermekorvosok pótolhatatlan segítséget tudnak nyújtani a kisgyermekek fejlődése során mentálhigiénés szempontból is. Ennek egyik legdöntőbb eszköze az anyukák szorongásának kezelése.

– Ha egy láz csak múló fertőzés jele, akkor az orvos viselkedése, tanácsai szinte észrevétlenül oszlatják el a túlzott aggodalmat, és ezen keresztül gyógyítják a gyermeket. Igaz viszont az ellenkezője is, kincstári optimizmussal, látszat-figyelemmel mélységesen elbizonytalanítják az anyákat, akik nem tudnak megfelelően reagálni gyermekeik jelzésére. Sőt, az is előfordul, hogy pontosan az orvosok ellenkeznek a végtelenségig egy-egy pszichológiai-gyermekpszichiátriai forrásból származó diagnózis ellen, mondván: „kérem, ez a gyermek nem autista, csak nagyon intelligens”, noha a család már régóta érzi a bajt, próbálja elfogadni, és mindent megtenni a fejlődés érdekében. A házi gyermekorvos tevékenysége tehát mentálhigiénés szempontból prevenciós értékkel bír, és a szülőkkel való jól kidolgozott kapcsolattal lesz értéke, értelme annak, ha a kisgyermeket egy másik szakemberhez, egy klinikai pszichológushoz irányítja. Az ilyen orvosok a család és a gyermek fejlődésének ismeretében pontosan érzik, és megfelelően, tehát kis lépésekben, fokozatosan jelzik a problémát. Az ilyen házi gyermekorvossal a szülők is képesek felfedni a gyermekkel kapcsolatos szorongásaikat és közösen keresik a megoldást. Sokat tudnak ebben segíteni a védőnők is, különösen olyan térségekben, ahol a házi orvoslás vegyes praxisban történik. Nincs tehát olyan határvonal, amelyet ha egy gyermek tünete átlép, akkor automatikusan szükséges pszichológushoz fordulni. Fontos hangsúlyozni, hogy a határvonal mindkét oldalán lehet értelme egy konzultációnak – mondja a klinikai gyermek-szakpszichológus.

Pár hónapos babának is lehet szüksége szakemberre?

Nagyon sok szülő sokára jut el addig, hogy belássa, a kisgyermekének szakemberre van szüksége. Feltételezhető, hogy már a csecsemők is birtokolnak olyan életeseményekből származó emlékeket, amelyek megzavarhatják a fejlődésüket. A pszichére nagy befolyást gyakorolhatnak a születés körülményei is, hiszen bármikor felléphet kisebb oxigénhiányos állapot, de hatással van a baba emlékezetére a szülés minősége, a szívhang vagy az eszközök használata is.

A  cikk itt folytatódik.