Levegőzés a nagy mínuszokban?!

Azt mindnyájan tudjuk, mennyire fontos egy gyermek számára a mindennapi levegőzés. Tavasszal, nyáron, ősszel nem is nagyon gondolkozunk, ha csak lehet, a játszótéren vagyunk. Ám nyilván sok anyuka ismeri azt az érzést télen, hogy jaj, már megint induljunk el? Pulcsi, kezeslábas, bakancs mindkét gyerekre? Nem hagyhatnánk ma ki és játszhatnánk inkább csak a lakásban? 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 03. bauknecht.hajnalka

Azt mindnyájan tudjuk, mennyire fontos egy gyermek számára a mindennapi levegőzés. Tavasszal, nyáron, ősszel nem is nagyon gondolkozunk, ha csak lehet, a játszótéren vagyunk. Ám nyilván sok anyuka ismeri azt az érzést télen, hogy jaj, már megint induljunk el? Pulcsi, kezeslábas, bakancs mindkét gyerekre? Nem hagyhatnánk ma ki és játszhatnánk inkább csak a lakásban?


De ha bent maradunk, megkergülnek a gyerekek, és el sem alszanak időben.

Ráadásul az egészségmegőrzés érdekében többet tehetünk azzal, ha a hidegben eddzük gyermekünket. Akik már pár hónapos koruktól kezdve szoknak a hideghez, sokkal kevesebbet és rövidebb ideig betegek, mint akik mindig bent vannak. Még egy beteg gyermeknek is jót tesz egy fél óra levegőzés, bár ha úgyis orvosnál járunk vele, kérdezzük meg, ő mit tanácsol.

Az első séta

Akik most fognak először újszülöttet, azoknak az a kérdés is felmerül, hogy mikor vihetem ki először? Hány réteg ruhát adjak rá?

Nyáron kéthetes, télen 4-6 hetes kortól kezdjük fokozatosan hozzászoktatni a babát a levegőzéshez. Télen a kisbabákat elegendő egy órát levegőztetni. De ha az idő ködös, szeles vagy csapadékos, akkor csökkentsük az időtartamot, vagy egyáltalán ne vigyük ki aznap (ilyenkor a legtöbb a levegőben a vírus és bacilus). Hidegben érdemes bekrémezni a baba (és a kisgyerek) arcát is, vannak kifejezetten erre a célra való krémet, amik megvédik a bőrét attól, hogy a hideg kicsípje.

Ha a hőmérséklet -5 fok alá süllyed, szintén maradjunk inkább bent a legkisebbekkel, inkább szellőztessünk sokat. Hathetes korig a babák hőháztartása még annyira kialakulatlan, hogy egy réteggel többet adjunk rá, utána elegendő, ha a benti öltözetre (body, rugi) meleg overallt vagy bundazsákot adunk. Ha nagyon hideg van, lehet még egy pulcsit, vagy harisnyát is ráadni.

Kisgyerekeknél, ha elég meleg az overall, akkor a benti nadrág nem is szükséges, csak a pulóver. A már tipegő gyerekeket érdemes sétára, motorozásra ösztönözni, mert így kimelegszik, kevésbé hűlnek le a végtagjai, mint a babakocsiban üldögélve.

Vegyük a fáradtságot, vigyük ki délelőtt is, délután is a gyerekeket, meghálálja magát a fáradtság: nem csak egészséges a sok levegő, de utána könnyebben el is alszanak.

Ha olyan szerencsénk lenne, hogy hó is esik, és meg is marad a közelünkben, netán még egy domb is akad, könnyebb a dolgunk, mert a szánkózás, hógolyózás mókás elfoglaltság, és még ki is melegszenek a kicsik közben.

Alvás a szabadban

Sokan szeretik balkonon, teraszon vagy az udvaron altatni a gyerekeket, hogy annyival is többet legyenek a jó levegőn. Sok bölcsőde is kint altatja az apróságokat. Észak-Európában már az egy hónapos újszülöttek is a szabadban alszanak meleg bundába burkolózva, akár órákat is a sok mínuszban. A magyar gyerekek a nagy hideghez nincsenek hozzászokva, így , -6-8 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála, inkább altassuk őket bent.

Ha egy-két nap kimarad  a levegőzés…

…akkor sincs tragédia, mert bár fontos a friss levegő, ha úgy alakul a program, vagy az időjárás, ne érezzünk lelkiismeret furdalást. A -20-25 foknak nem szerencsés kitenni hosszú időre a nagyobbacskákat sem. Huzamosabb ideig remélhetőleg amúgy sem áll fenn ilyen nagy hideg.

Összességében elmondható, hogy egyáltalán nem ártunk gyermekünknek, ha télen, hidegben is kivisszük, csak öltöztessük fel jól, és ne hagyjuk, hogy álldogáljon, hanem mozogjon minél többet.