Levegőzés télen: 5 tipp a baba öltöztetéséhez

A babának és a mamának is szükséges a téli levegőzés. Nem mindegy azonban, hogy a baba miben levegőzik. Ehhez ad néhány tippet a Babaszoba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2017. november 16. Babaszoba

Még az újszülött babáknak is fontos, hogy levegőn legyenek. Amíg a nyári-tavaszi vagy őszi babák 2 hetes kortól nyugodtan akár naponta is levegőzhetnek, addig a télen születettek mamái jobb, ha megvárják a 4 hetes kort az első igazi sétával.

Addig is, amíg ez megtörténik, fokozatosan hozzá lehet szoktatni a babát a hűvösebb levegőhöz: először csak akkor szellőztessünk, ha a baba nincs az adott helyiségben. A baba kb. 10 napos korában nyitott ablaknál, az évszaknak megfelelő öltözékben 5-10 percig történjen a hozzászoktatás. Az időt fokozatosan növelhetjük mindaddig, amíg be nem tölti a 4 hetes kort, akkor azonban irány ki a lakásból.

Érdemes a babával mindig olyan helyen sétálni, ahol csend van, nincs vagy kicsi a forgalom és persze a legjobb, ha tiszta a levegő. Nagyon szélsőséges időjárási viszonyok közepette nem kell elmenni sétálni, levegőzni, ilyen lehet a szeles, a párás, a ködös idő illetve ha mínusz 5 foknál is hidegebb van. Ugyanakkor még a nagyon hideg időben is jót tesz pár perc kinti tartózkodás (gondoljunk bele, hogy pl. a skandináv országokban 4-6 hetes babákat jól felöltöztetve és bebugyolálva kint altatnak télen is).

De mire figyeljünk a téli öltöztetés során?

1. Eggyel több réteg

A réteges öltöztetés a babáknál alapfeltétel és mivel keveset mozog és könnyebben kihűl, mint egy felnőtt, ezért mindig egy réteggel többet adj rá, mint ami neked kellemes. De arra is figyelni kell, hogy túlöltöztetve se legyen még a lakásban sem!

2. Jól szellőző, meleg, hőszigetelő ruhák

Fontos, hogy a babán jól szellőző, de meleget biztosító, pamut ruha legyen. Hűvös, hideg időben a külső ruházat meleg, vízhatlan anyagú legyen, és egyben hőszigetelő is. Ennek a célnak a legtöbb baba overall megfelel.

3. Babakocsi és hordozó téliesítése

Ha a babakocsit nem a lakásban vagy fűtött helyen tárolod, akkor vidd be szobahőmérsékletre, mielőtt a babát beleteszed, hogy ne egy teljesen kihűlt kocsiba feküdjön. A babakocsi alját béleled ki meleg takaróval. Természetesen nagy hidegben a babára is kell még egy takaró, akkor is, ha alatta bundazsák vagy overall van.

A cikk ITT folytatódik.