Limfóma Világnap: egyre nő a betegek száma

2011. szeptember 15-én a Föld szinte minden országa zöldbe borul: így igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a limfómára, erre a viszonylag kevéssé ismert, rosszindulatú nyirokrendszeri betegségre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 15. szabo.daniel

2011. szeptember 15-én a Föld szinte minden országa zöldbe borul: így igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a limfómára, erre a viszonylag kevéssé ismert, rosszindulatú nyirokrendszeri betegségre.


Magyarországon évente csaknem 3000 új limfómás beteget fedeznek fel, a fejlett országokban, így nálunk is egyre többen szenvednek a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedésben – hívta fel a figyelmet Dr. Demeter Judit a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának hematológus professzora. A betegszám növekedésének csak az egyik oka a diagnosztika fejlődése, kutatások azt mutatják, hogy az iparosodás velejárói – így például a levegőszennyezés, a vegyszerhasználat – is növelhetik a betegség kialakulásának veszélyét.

Ennek ellenére a limfóma még ma is a kevésbé közismert daganatos betegségek közé tartozik, s bár egyes fajtái időben felismerve teljesen meggyógyíthatók, sokszor késik a diagnózis. A kezdeti panaszok ugyanis sok más problémára is utalhatnak; ilyen tünetek a láz, az erős éjszakai verejtékezés, a látszólag ok nélküli fogyás, a visszatérő fertőzések, de a bőrviszketés is. Az a szerencsésebb eset, mikor kitapintható nyirokmirigy-duzzadás is utal a betegségre, mivel ez megkönnyíti a felismerést – mondta Dr. Demeter Judit.

A gyors diagnózis felállítását nehezíti, hogy a limfóma nagyon sokarcú betegség, mintegy hatvan alfaja ismert. A két fő típus az elsősorban fiatalokat érintő Hodgkin limfóma, amelyet felfedezőjéről Sir Thomas Hodgkinról neveztek el, és a Non-Hodgkin limfóma. Utóbbi kategórián belül is megkülönböztetjük a lassan osztódó sejtekből kialakult limfómát, amelyet általában gyógyítani nem, csak egyensúlyban tartani lehet. A gyorsan osztódó sejtekből kialakuló ún. agresszív limfómák ugyanakkor időben felismerve sikeresen kezelhetőek. Ezek közül is a leggyakoribb a diffúz nagy B sejtes limfóma, ezeknek a betegeknek a kezelésében áttörést hozott a korszerű immun- és radioterápia, 40 százalékról 80 százalékra növelve a hosszú távú túlélés esélyét – hangsúlyozta Dr. Demeter Judit.

A WHO felosztás szerint a gyakran előforduló limfómák közé tartozik a myeloma multiplex, amelynek kezdeti tünetei szintén félrevezetőek lehetnek, mozgásszervi betegségre, csontritkulásra utalnak – hangsúlyozta Dr. Nagy Zsolt, adjunktus. Az ilyen betegségben szenvedők jelentős része először reumatológus szakorvoshoz kerül, derékfájás vagy csigolyatörés miatt. A betegségre ugyanakkor, ha gondolnak a lehetőségére az orvosok, a jelentősen gyorsult vérsejt-süllyedés is felhívja a figyelmet – jegyezte meg Dr. Nagy Zsolt.

A limfómásokat is kezelő hematológus hivatalosan nem tartozik a hiányszakmák közé, ugyanakkor vannak olyan megyék az országban, amelyekben egyetlen ilyen szakember sem dolgozik teljes munkaidőben – mutatott rá Dr. Demeter Judit, aki hangsúlyozta: a hematológus szakember képzés keretében nagy erőfeszítéseket tesz az egyetem, hogy minél több fiatalnak kedvet csináljon ehhez a szakmához.

——————-

A Magyar Rákellenes Liga megbízásából idén negyedik alkalommal kerül sor országos rendezvényre, csütörtökön Budapesten a hatodik kerületi Jókai téren lehet csatlakozni:

A rendezvény főbb eseményei:

10:00 óra: Jótékonysági Kézműves Vásár – a színvonalas kiállítók alkotásainak megvásárlásával az érdeklődők hozzájárulnak a Magyar Rákellenes Liga prevenciós tevékenységének támogatásához.

13:00 óra: Limfóma Információs Pont – szakorvosok várják személyre szabott tájékoztatással az érdeklődőket. Kérdések és válaszok a limfómáról, a betegség diagnosztizálásáról és a kezelésről. Most mindent megkérdezhet, amit tudni akar a betegségről! (Dr. Batai Árpád és Dr. Csukly Zoltán közreműködésével)

14:00 óra: Orvos-beteg találkozó – a Magyar Rákellenes Liga lehetőséget teremt az érintett betegek és hozzátartozóik részére, hogy személyesen vehessenek részt az ország legnevesebb hematológus-onkológusainak előadásain.

Előadók: Dr. Molnár Zsuzsanna, Dr. Masszi Tamás, Dr. Mikala Gábor és Cseh Borbála

15:00 óra: Országos körkapcsolás a Limfóma Világnap alkalmából: Szeged, Pécs, Debrecen.

Időpont: 2011. szeptember 15. (csütörtök)

Helyszín: Budapest, VI. kerület Jókai tér