Ma termékeny vagyok

A fogamzás időpontját nyugodtan rábízhatjuk a véletlenre is, ám akadhatnak olyan helyzetek, amikor mégiscsak jobb, ha pontosan tudjuk, melyek a termékeny napok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 12. czefernek.lena

A fogamzás időpontját nyugodtan rábízhatjuk a véletlenre is, ám akadhatnak olyan helyzetek, amikor mégiscsak jobb, ha pontosan tudjuk, melyek a termékeny napok.


A peteérés közeledtéről számos testi és lelki jel árulkodik, hisz változik a reggel mérhető alaphőmérséklet, a hüvelyváladék állaga, a méhszáj tapintása és nem utolsó sorban a szexuális vágy heve. Ahhoz azonban, hogy valóban pontos adatokhoz juss, megfigyeléseidet gondosan, napi rendszerességgel kell végezni. Akinek nincs türelme és kedve ahhoz, hogy testének működését aprólékosan megfigyelje, ám mégis tudni szeretné, mikor vannak a termékeny napok, két lehetőség közül is választhat.

Törpemikroszkóp

A PG/53 használatát minden nő könnyedén elsajátíthatja. A mikroszkóp segítségével a nyálból vagy a hüvelyváladékból vett kenetből dönthető el, hogy éppen fogamzóképesek vagyunk-e vagy sem. Az erősen szálkás, páfránylevélre emlékeztető kép a fogamzóképességet jelzi, a kör alakú vagy alaktalan rajzolatok ennek hiányára utalnak.
A női ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénkiválasztás változást okoz a nyál és a hüvelyváladék összetételében, és ezáltal kikristályosodási képében is. Ez a változás az ösztrogén hormon bizonyos koncentrációja után érvényesül. Ez a hormonkoncentráció a tüszőrepedés előtt három-négy nappal következik be, és az azt követő harmadik-negyedik napig tart, majd csökkeni kezd. A fenti folyamat eredményeként a kikristályosodás csak a fogamzóképes napokon észlelhető. Az eljárás körülbelül kilencven százalékos megbízhatóságát klinikai tapasztalatok támasztják alá. A többi természetes módszerhez hasonlóan azonban teljes biztonságot nem nyújthat. A törpemikroszkóp a patikákban 2000 Ft körüli áron szerezhető be.

Minilaboratórium otthon

A fentinél kedvezőbb áron, néhány száz forintért juthatunk hozzá az ovulációs gyorsteszthez, igaz, ezt a csomagot minden ciklusban be kell szerezni.