Ma van az Egészség Világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját. Idén a vérszívó ízeltlábúak (pl. szúnyog, kullancs), azaz vektorok útján terjedő betegségekre szeretnék felhívni a figyelmet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. április 07. Szaurella

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját. Idén a vérszívó ízeltlábúak (pl. szúnyog, kullancs), azaz vektorok útján terjedő betegségekre szeretnék felhívni a figyelmet, mert világszerte évente több mint egy milliárd ember fertőződik meg, és ebből 1 millió ember meghal a vérszívó ízeltlábúak útján terjesztett betegségek következtében. Ezért az idei Világnap jelmondata a „Kis csípés-nagy veszély”.


A WHO Európai régiójában élő embereket sem kímélik a vektorok útján terjedő betegségek, évente 77 000 európai lakosnál jelentkeznek. 1990 és 2010 között több mint 1,5 millió európai lakos betegedett meg szúnyogok, törpeszúnyogok és kullancsok csípése miatt.

• A WHO Európai Régiójában manapság egzotikus betegségek, például a chikungunya-láz járványainak kitöréséről számolnak be.

• Újra megjelentek az Európából több mint 60 éve eltűnt dengue-láz helyi átvitellel terjedő esetei.

• A helyi szinten megjelenő malária felszámolása terén elért gyors előrelépés ellenére az elmúlt években helyi járványokról számoltak be, és továbbra is magas a behurcolt esetek száma.

• A régióban régóta jelen levő egyes betegségek – pl. a leishmaniázis és a Lyme-kór – egészségügyi hatása és földrajzi elterjedése növekedést mutat.

„Egyértelmű a figyelmeztető jelzés az Európai Régió számára, hogy a vektorok útján terjedő betegségek a következő években terjedhetnek és intenzívebbé válhatnak. Ezt a globalizált utazás és kereskedelem, valamint a növekvő európai urbanizáció és a klímaváltozás teszik lehetővé – mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.

– Történeti adatok igazolják, hogy a terjedés megelőzésére és a terjedés elleni védekezésre irányuló, célzott és határozott erőfeszítések segítségével féken tarthatjuk vagy akár teljesen fel is számolhatjuk ezeket a betegségeket. Ellenkező esetben visszatérhetnek, és újra meg is vethetik a lábukat Európában. Most nem lankadhat az éberségünk.”

A szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek veszélyei

Maláriát, dengue-lázat és chikungunya-lázat hurcolnak vissza a régióba az olyan országokból hazatérő utazók, amelyekben adott helyen járványos méretekben előforduló betegségek fordulnak elő.

Míg sok európai polgár távoli területek betegségének gondolja a maláriát, 2013-ban 5000 esetet hurcoltak be Európába. Ezzel szemben a helyi átvitel miatt jelentkező esetek száma drámai csökkenést mutat: 1995-ben 90 712, 2013-ban pedig csak 37 ilyen eset volt. A behurcolt esetek és a közelmúlt járványai rámutatnak, hogy a malária újra megjelenhet a korábban attól mentes területeken, ami veszélyezteti a régió azon célkitűzését, hogy ezt a betegséget 2015-ig felszámolják.

A globalizáció, a kereskedelem és az utazás egyre növekvő léptéke, a folyamatos urbanizáció és a környezet/éghajlat változása hozzájárul ahhoz, hogy az Aedes nembe tartozó szúnyogok – a dengue- és a chikungunya-láz vektorai – bekerüljenek a WHO Európai Régiójába, és ott megtelepedjenek. Fennáll a betegség helyi átvitelének kockázata azokon a területeken, ahol ezek az invazív szúnyogok megtelepedtek vagy újra megjelentek.