Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Magyar fejlesztésű appal a szétnyílt hasizom ellen!

Magyar fejlesztésű appal a szétnyílt hasizom ellen!

A szétnyílt hasizommal élő anyukák számára megváltás lehet a Potzak néven futó mobilalkalmazás, ami egyéni tempóban végezhető speciális gyakorlatsorok helyes és biztonságos kivitelezésében nyújt segítséget. A módszer nemcsak praktikus és kényelmes, de akár másfél hónap alatt elérhetjük vele a hasfal szülés előtti állapotát.

Dívány,

A nők igen nagy százalékánál a terhesség utolsó harmadában az egyenes hasizmok nem bírják tovább a terhelést, ezért meglazulnak és eltávolodnak egymástól. Ez az állapot a rectus diastasis, ami egy tavalyi, 18-50 éves nők körében végzett felmérés alapján Magyarországon a szülésen átesett nők 46 százalékát érinti. Van, aki tud róla és tenni is akar ellene; van aki nem beszél róla, mert szégyelli; és olyan is van, akinél kevésbé érzékelhető a jelenség, így nem feltétlenül van tisztában az állapotával.

Kép: Pinterest

 

Pedig a szétnyílt hasizom nemcsak esztétikai, de komoly egészségügyi kérdés is, annak hátulütőiről és a lehetséges szövődményekről mégis kevesebb szó esik. Fontos tudni, hogy ha a hasfal nem látja el azt a támasztó funkciót, amivel a belső szerveket a helyükön tartja, a belek kitüremkednek és súlyos hasfali vagy köldöksérv is kialakulhat.

Jó hír azonban, hogy egy lelkes magyar csapatnak köszönhetően már mindenki számára elérhető a Potzak névre keresztelt telefonos alkalmazás, aminek segítségével napi néhány perc speciális hasizomerősítéssel pár hét leforgása alatt látványos eredményeket érhetünk el. És ehhez még csak ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról. Dr. Bajzik Éva manuálterapeutával, a Potzak egyik megalkotójával beszélgettünk.

Mi az ördög az a szétnyílt hasizom?

Összesen 3 rétegnyi hasizmunk van, melyek együtt alkotják a hasfalat. A hasizmok elhelyezkedése középvonali szimmetria alapján történik, ami annyit jelent, hogy ugyanolyan izmok találhatók a jobb és a bal oldalon, középen pedig a hasizmok inas részei helyezkednek el. Hirtelen súlyváltozáskor és a haskerület növekedésekor (ide értve a várandósság időszakát is) az inas szakaszok megnyúlnak és az ínszövet természetéből adódóan a megnyúlást követően csak minimális mértékben húzódik össze. A hasizmok így eltávolodnak egymástól, az inak pedig megnyúlnak. Nyílás tehát valójában nem keletkezik, hanem egyszerűen megnyúlik az inas lemez. Ezt nevezzük nyílt hasizomnak.

“Amíg nincs megrepedve, “csak” meg van nyúlva az inas lemez, addig elég lenne tornával összehúzni azt, mégis sokan a műtétes megoldást választják. Ezt azért nem tartom minden esetben jó ötletnek, mert ilyenkor vagy összekapcsozzák a hasizmokat vagy beépítenek egy hálót, ami nem engedi kitüremkedni a beleket, viszont ettől az izmok még nem fognak megerősödni. A műtét után pedig nyilván nem lehet egyből elkezdeni erősíteni, ezért én először inkább a tornával próbálkoznék, és ha az nem elég, akkor érdemes a műtétes megoldást választani” – javasolja Bajzik Éva.

 

A cikk ide kattintva folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Baj, ha nagyon ragaszkodik a gyerek egy tárgyhoz? Vekerdy válaszol

Hogy a gyerekhez hozzánő egy kiválasztott plüss állat, kispárna, vagy pléd, nem ismeretlen jelenség a szülők előtt. Van-e egészséges határa...

Close