Magyar fejlesztésű appal a szétnyílt hasizom ellen!

A szétnyílt hasizommal élő anyukák számára megváltás lehet a Potzak néven futó mobilalkalmazás, ami egyéni tempóban végezhető speciális gyakorlatsorok helyes és biztonságos kivitelezésében nyújt segítséget. A módszer nemcsak praktikus és kényelmes, de akár másfél hónap alatt elérhetjük vele a hasfal szülés előtti állapotát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2017. szeptember 20. Dívány

A nők igen nagy százalékánál a terhesség utolsó harmadában az egyenes hasizmok nem bírják tovább a terhelést, ezért meglazulnak és eltávolodnak egymástól. Ez az állapot a rectus diastasis, ami egy tavalyi, 18-50 éves nők körében végzett felmérés alapján Magyarországon a szülésen átesett nők 46 százalékát érinti. Van, aki tud róla és tenni is akar ellene; van aki nem beszél róla, mert szégyelli; és olyan is van, akinél kevésbé érzékelhető a jelenség, így nem feltétlenül van tisztában az állapotával.

Kép: Pinterest

 

Pedig a szétnyílt hasizom nemcsak esztétikai, de komoly egészségügyi kérdés is, annak hátulütőiről és a lehetséges szövődményekről mégis kevesebb szó esik. Fontos tudni, hogy ha a hasfal nem látja el azt a támasztó funkciót, amivel a belső szerveket a helyükön tartja, a belek kitüremkednek és súlyos hasfali vagy köldöksérv is kialakulhat.

Jó hír azonban, hogy egy lelkes magyar csapatnak köszönhetően már mindenki számára elérhető a Potzak névre keresztelt telefonos alkalmazás, aminek segítségével napi néhány perc speciális hasizomerősítéssel pár hét leforgása alatt látványos eredményeket érhetünk el. És ehhez még csak ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról. Dr. Bajzik Éva manuálterapeutával, a Potzak egyik megalkotójával beszélgettünk.

[shortcodefblock title=”Mi az ördög az a szétnyílt hasizom?” igazitas=”right” szelesseg=”100″]Összesen 3 rétegnyi hasizmunk van, melyek együtt alkotják a hasfalat. A hasizmok elhelyezkedése középvonali szimmetria alapján történik, ami annyit jelent, hogy ugyanolyan izmok találhatók a jobb és a bal oldalon, középen pedig a hasizmok inas részei helyezkednek el. Hirtelen súlyváltozáskor és a haskerület növekedésekor (ide értve a várandósság időszakát is) az inas szakaszok megnyúlnak és az ínszövet természetéből adódóan a megnyúlást követően csak minimális mértékben húzódik össze. A hasizmok így eltávolodnak egymástól, az inak pedig megnyúlnak. Nyílás tehát valójában nem keletkezik, hanem egyszerűen megnyúlik az inas lemez. Ezt nevezzük nyílt hasizomnak.[/shortcodefblock]

“Amíg nincs megrepedve, “csak” meg van nyúlva az inas lemez, addig elég lenne tornával összehúzni azt, mégis sokan a műtétes megoldást választják. Ezt azért nem tartom minden esetben jó ötletnek, mert ilyenkor vagy összekapcsozzák a hasizmokat vagy beépítenek egy hálót, ami nem engedi kitüremkedni a beleket, viszont ettől az izmok még nem fognak megerősödni. A műtét után pedig nyilván nem lehet egyből elkezdeni erősíteni, ezért én először inkább a tornával próbálkoznék, és ha az nem elég, akkor érdemes a műtétes megoldást választani” – javasolja Bajzik Éva.

 

A cikk ide kattintva folytatódik.