Magyar orvosok gyógyítják a külföldi gyerekeket

Erdélyben gyógykezelik a rászoruló gyermekeket május 4. és 11. között a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 24. szabo.daniel

Erdélyben gyógykezelik a rászoruló gyermekeket május 4. és 11. között a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai.


Az orvosok a romániai Hargita megye kórházaiban, iskoláiban, óvodáiban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógyítják a gyerekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel és szakmai továbbképzéssel is segítik – közölte az NGYSZ az MTI-vel.

A körúthoz nőgyógyászati szűrőkamion és fogászati busz is csatlakozik, a mobil rendelőkben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. A fogorvosok tavaly csaknem 4300, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg. A közlemény tájékoztatása szerint tavaly tapasztaltak először fejlődést és látható eredményt, amely a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető.

Az önkéntesek 2012-ben több mint 10 ezer vizsgálatot végeztek, illetve az NGYSZ által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot a szervezet magyarországi gyermekneurológusa is folyamatosan támogatja a munkájával.

Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is megrendezik a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupát Csíkszentdomokoson, amelyet az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezet. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a szolgálat vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett idei budapesti Városligeti Gyermeknapon, május 25-26-án.