Magyarországon minden tizedik ember asztmás

Közel 1 millió asztmás betegségben szenvedő ember él Magyarországon. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság adatai szerint a felismert asztmások csupán a 40 százaléka használja gyógyszereit. A nem megfelelő kezelés akár halálos kimenetelű lehet, míg a helyes terápia mellett minden asztmás tünetmentes, teljes életet élhet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kezelés
2018. május 02. Közlemény

Processed with VSCO with preset

Május első keddje az Asztma Világnapja, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozott létre azért, hogy felhívja a figyelmet az asztma által okozott terhekre, a betegséggel kapcsolatos kihívásokra és kezelési lehetőségekre.

Magától nem múlik el

A világon 340 millió ember szenved asztmától, Magyarországon a betegek száma 1 millió körül van. Mivel sok esetben a betegség kisgyermekkorban kezdődik, gyakori oka az iskolai hiányzásoknak és a szövődményes légúti betegségeknek. Sajnos tévhit, hogy az asztmát ki lehet nőni. Felnőttkorban is számos esetben kerülhetünk a betegség miatt táppénzre, de akár kórházi kezelés is lehet az elhanyagolt asztmából. Serdülőkorban gyakran előfordul, hogy a belégzéssel bejutó, inhalációs gyógyszerek rendszeres mindennapi használatával a tünetek enyhülnek, megszűnnek, azonban fiatal felnőttkorban ismét visszatérnek.

Kezeléssel a teljes életért

A megfelelően kezelt asztma mellett akár versenyszerűen lehet sportolni, hiszen a helyes terápia mellett nyitott marad a légúti rendszer. Várandósság alatt sem kell abbahagyni az előírt kezelést, hiszen fontos, hogy a kismamamák teljes, aktív életet élhessenek ebben az időszakban is.

A nem kezelt asztmások köréből kerülnek ki viszont azok az esetek, akiknél a betegség romlása gyorsan súlyos nehézlégzéshez, oxigénhiányhoz és esetenként halálhoz vezet. Súlyos asztma esetén, azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszerek használata ellenére sem múlnak a panaszok, érdemes teljeskörű diagnózist kérni. “Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben több mint húsz éve zajlik a súlyos asztmás betegek kivizsgálása, gondozása  és teljes körű ellátása, és az országban több helyen is igénybe tudják venni a betegek a speciális szakrendeléseket. Sokan vannak, akik úgy érzik, mindent megpróbáltak már, tüneteik mégsem múlnak. Nekik ajánljuk, hogy keressék fel az egyik ilyen, súlyos asztma rendelést. A célunk az, hogy ők is megfelelő kezelést kapjanak” – mondta el Prof.  Dr. Horváth Ildikó, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.

„A napokban várható, hogy a nagyon erősen allergén pázsitfűfélék pollenszórása megkezdődik, emellett a tavasszal virágzó fák pollenjei is a levegőben vannak még. Emiatt is fontos, hogy az asztmások betartsák kezelőorvosuk utasításait. Sokat javíthatunk a helyzeten, ha megfogadunk olyan egyszerű tanácsokat, mint például a gyakoribb porszívózás, nedves takarítás a lakásban, a cipők áttörlése és a mindennapi hajmosás. A hajban például pollen szemek ezrei tapadhatnak meg” – tette hozzá Dr. Szabó Enikő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője.

Az Asztma Világnap mottója „Soha sem túl korai, soha sem túl késő” kapcsán arra is felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy a kezelést bármikor el lehet kezdeni, fontos, hogy a betegek orvoshoz forduljanak és tájékozódjanak a számukra legmegfelelőbb terápiáról. Ezekről a tüdőgondozók adhatnak tájékoztatást és a súlyos asztmásokat is tudják tájékoztatni a súlyos asztma központokról. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság ezért május elsején délután a Kopaszi-gáton tartott ingyenes légzésfunkciós szűrést és tájékoztatást.