Magyarországon minden tizedik ember asztmás

Közel 1 millió asztmás betegségben szenvedő ember él Magyarországon. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság adatai szerint a felismert asztmások csupán a 40 százaléka használja gyógyszereit. A nem megfelelő kezelés akár halálos kimenetelű lehet, míg a helyes terápia mellett minden asztmás tünetmentes, teljes életet élhet.

kezelés
2018. május 02. Közlemény

Processed with VSCO with preset

Május első keddje az Asztma Világnapja, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozott létre azért, hogy felhívja a figyelmet az asztma által okozott terhekre, a betegséggel kapcsolatos kihívásokra és kezelési lehetőségekre.

Magától nem múlik el

A világon 340 millió ember szenved asztmától, Magyarországon a betegek száma 1 millió körül van. Mivel sok esetben a betegség kisgyermekkorban kezdődik, gyakori oka az iskolai hiányzásoknak és a szövődményes légúti betegségeknek. Sajnos tévhit, hogy az asztmát ki lehet nőni. Felnőttkorban is számos esetben kerülhetünk a betegség miatt táppénzre, de akár kórházi kezelés is lehet az elhanyagolt asztmából. Serdülőkorban gyakran előfordul, hogy a belégzéssel bejutó, inhalációs gyógyszerek rendszeres mindennapi használatával a tünetek enyhülnek, megszűnnek, azonban fiatal felnőttkorban ismét visszatérnek.

Kezeléssel a teljes életért

A megfelelően kezelt asztma mellett akár versenyszerűen lehet sportolni, hiszen a helyes terápia mellett nyitott marad a légúti rendszer. Várandósság alatt sem kell abbahagyni az előírt kezelést, hiszen fontos, hogy a kismamamák teljes, aktív életet élhessenek ebben az időszakban is.

A nem kezelt asztmások köréből kerülnek ki viszont azok az esetek, akiknél a betegség romlása gyorsan súlyos nehézlégzéshez, oxigénhiányhoz és esetenként halálhoz vezet. Súlyos asztma esetén, azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszerek használata ellenére sem múlnak a panaszok, érdemes teljeskörű diagnózist kérni. “Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben több mint húsz éve zajlik a súlyos asztmás betegek kivizsgálása, gondozása  és teljes körű ellátása, és az országban több helyen is igénybe tudják venni a betegek a speciális szakrendeléseket. Sokan vannak, akik úgy érzik, mindent megpróbáltak már, tüneteik mégsem múlnak. Nekik ajánljuk, hogy keressék fel az egyik ilyen, súlyos asztma rendelést. A célunk az, hogy ők is megfelelő kezelést kapjanak” – mondta el Prof.  Dr. Horváth Ildikó, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.

„A napokban várható, hogy a nagyon erősen allergén pázsitfűfélék pollenszórása megkezdődik, emellett a tavasszal virágzó fák pollenjei is a levegőben vannak még. Emiatt is fontos, hogy az asztmások betartsák kezelőorvosuk utasításait. Sokat javíthatunk a helyzeten, ha megfogadunk olyan egyszerű tanácsokat, mint például a gyakoribb porszívózás, nedves takarítás a lakásban, a cipők áttörlése és a mindennapi hajmosás. A hajban például pollen szemek ezrei tapadhatnak meg” – tette hozzá Dr. Szabó Enikő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője.

Az Asztma Világnap mottója „Soha sem túl korai, soha sem túl késő” kapcsán arra is felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy a kezelést bármikor el lehet kezdeni, fontos, hogy a betegek orvoshoz forduljanak és tájékozódjanak a számukra legmegfelelőbb terápiáról. Ezekről a tüdőgondozók adhatnak tájékoztatást és a súlyos asztmásokat is tudják tájékoztatni a súlyos asztma központokról. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság ezért május elsején délután a Kopaszi-gáton tartott ingyenes légzésfunkciós szűrést és tájékoztatást.