Már a 15 hónapos babáknál is tapasztalható altruista viselkedés

Elsőként bizonyította egy tanulmány, hogy a gyerekek igen korán, már 15 hónapos korukban mutatják az altruizmus és a korrektség jeleit viselkedésükben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 13. szabo.daniel

Elsőként bizonyította egy tanulmány, hogy a gyerekek igen korán, már 15 hónapos korukban mutatják az altruizmus és a korrektség jeleit viselkedésükben.


A kisdedek a tesztek során különbséget tudtak tenni az étel egyenlő és egyenlőtlen elosztása között, és minél inkább hajlottak a korrektségre, az egyenlő elosztás elvére, annál nagyobb hajlandóságot mutattak kedvenc játékuk megosztására másokkal, azaz az altruista magatartásra.
“Megállapításunk azt mutatja, hogy a korrektség és az altruizmus normája sokkal gyorsabban megjelenik (a gyerekeknél), mint eddig gondoltuk” – összegezte Jessica Sommerville kutatásvezető, a Washingtoni Egyetem pszichológus professzora.

A tanulmány eredményének jelentősége van az egyenlőségre és együttműködésre való nevelésben is – írta a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (www.sciencedaily.com). A korábbi kutatások 2 éves gyerekeknél mutatták ki, hogy képesek egymásnak segíteni, ami az altruizmus egyik jele, és csak 6-7 éves korú gyerekeknél a korrektségre való igényt. Sommerville, aki a gyerekek korai fejlődésének szakértője, azt feltételezte, hogy ezek a tulajdonságok már fiatalabb életkorban megjelennek.

A vizsgálatba munkatársaival 47 gyereket vont be, akik valamelyik szülőjük ölében ülve vettek részt a feladatokban. Először ellenőrizték a kutatók, hogy két legójáték közül melyik a kicsi kedvence. Ezt követően egy kívülálló megkérdezte, adna-e a baba neki is játékot. A gyerekek mintegy harmada altruista magatartást mutatva a kedvenc játékát nyújtotta át, másik harmada a kevésbé szeretett játékot és a fennmaradó harmad nem adott át játékot.

A másik tesztben azt nézték végig a gyerekek, amint egyenlő arányban osztanak szét sütit és tejet néhány résztvevő között, illetve egy másik kisfilmben azt, hogy egyvalaki többet kap a finomságokból. Az egyenlőtlen elosztáson való meglepődésük mértéke – ami a figyelmük odafordításának idejével mérhető – jelezte a korrektségre való igényüket. A kutatók úgy találták, hogy az “altruista” babák túlnyomó többsége (92 százaléka), akik kedvenc játékukat osztották meg, a korrektségre, egyenlő elosztásra is nagyobb igényt mutatott.

A tanulmányt a PLoS ONE című tudományos portálon ismertették szerzői részletesen.