Meddig kínoz idén a parlagfű?

Tavaly ilyenkor már rég mélyen benne voltunk a parlagfű-szezonban, az idei szárazabb, melegebb időjárás miatt ezúttal későbbre tolódik a tetőzés. A csúcsidőszak rendre augusztus legvégére, szeptember elejére tehető. Ha száraz, meleg lesz a szeptember, szenvedni fogunk, ha esős, hamar fellélegezhetünk majd.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 15. szabo.daniel

Tavaly ilyenkor már rég mélyen benne voltunk a parlagfű-szezonban, az idei szárazabb, melegebb időjárás miatt ezúttal későbbre tolódik a tetőzés. A csúcsidőszak rendre augusztus legvégére, szeptember elejére tehető. Ha száraz, meleg lesz a szeptember, szenvedni fogunk, ha esős, hamar fellélegezhetünk majd.


Ha a parlagfű pollenszemeiből 30 darabnál többet mérnek a levegőben köbméterenként, az már minden arra allergiásnál tüneteket okoz. Az elmúlt tíz év vizsgálatai alapján Magyarországon egy évben 28-42 ilyen nap van.

Tavaly ilyenkor már masszívan benne voltunk a csúcsidőszakban, a mostani, az átlagosnál jóval szárazabb és melegebb időjárás miatt a tetőzés valamivel későbbre tolódik. Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa szerint van rá némi esély, hogy a terhelés kisebb lesz, mint az elmúlt két esztendőben, ám mindez első sorban attól függ, hogyan alakul a következő hetek időjárása. Ha száraz, meleg lesz a szeptember, szenvedni fogunk, ha esős, hűvösebb, hamar fellélegezhetünk majd.

Az ÁNTSZ Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerének tanúsága szerint a 32. héten az ország mindössze két területén magas a parlagfű intenzitása. Az egyik a főváros, a másik Györ térsége. Hazánk nagy részén a koncentráció alacsony, legfeljebb közepes.

A szakemberek maszkot ajánlanak
Magas parlagfű pollenszám (500 pollen/m3 felett), pollenriadó esetén ajánlott a légzésvédő maszkok viselése elsősorban parlagfűvel fertőzött területek közelében, mezőgazdasági munkák végzése, szabadtéri sportolás esetén. A maszkba beépített szűrőbetét megakadályozza, hogy nagy mennyiségű pollen jusson a légutakba. A pollen kiszűrésére a P1-es (FFP1) kategóriájú légzésvédők alkalmasak.
Az ÁNTSZ az alábbi két típust javasolja:

– Összehajtható álarc, pl. Spirotek SH3100 – ez ruhánk zsebében is könnyen elfér összehajtva. A megfelelő zárást egy orra igazítható fémlap biztosítja.

– Formázott porálarc, pl. uvex silv-Air 2100 – ennek viselése könnyebb, mert egy szilikon szegély segítségével résmentes védelmet biztosít.

Mit tehetünk még annak érdekében, hogy csökkentsük a panaszainkat?
Hajnaltól kora délelőttig mellőzzük a szellőztetést, mert általában ebben az időszakban a legmagasabb a pollenkoncentráció. Az ablakokat egyébként is lehetőleg minél többet tartsuk csukva.

Sokat segít, ha esténként leöblítjük a hajunkat, melyben rendkívül sok pollen telepedhet meg.

Tudta? Így készül a pollenjelentés:

Sok a fertőzött terület
A Vidékfejlesztési Minisztérium nemrég azt közölte: az eddigi ellenőrzéseken a földhivatalok a külterületeken 410 esetben, összesen 724 hektáron azonosítottak parlagfüves területeket. A Kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai 252 esetben, 253 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést.
Bírságolni és közérdekű védekezést elrendelni a virágbimbók kialakulása után és virágzó parlagfű esetén lehet.
Növényvédelmi bírságot eddig tizenháromszor szabtak ki, a határozatok, jegyzőkönyvek feldolgozása folyamatban van, az adatok folyamatosan változnak. Az ellenőrzések a következő hetekben is folytatódnak.
Hangsúlyozzák, hogy a parlagfűvel borított területek nagysága évről-évre csökken. A minisztérium 79 millió forintot különített el költségvetésében idén a parlagfű elleni védekezésre, de a tárca és a kormány ennek többszörösét fordítja a parlagfű elleni harcra, a gyom irtására és az aerobiológiai hálózat működtetésére.