Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Meddőséget okozhat az ibuprofen

Meddőséget okozhat az ibuprofen

Különböző egészségügyi problémákat, izomsorvadást, merevedési zavart és kóros fáradtságot okozhat a férfiaknál, ha tartósan és nagy mennyiségben szednek ibuprofent, írja a The Guardian.

The Guardian,

A cikk ismertet egy friss kutatást, amelyben egészséges, 18 és 35 év közötti férfiakat kértek meg arra, hogy hat hétig szedjék a gyógyszert. Kiderült, a fájdalomcsillapító gátolja a férfi nemi hormonok termelését és olyan állapotot idéz elő, ami jellemzően csak az idősebbeknél és a dohányzóknál fordul elő. A kutatásban résztvevő önkénteseknél napi 600 milligram ibuprofen két heti fogyasztása után kialakult az ún. kompenzált hipogonadizmus, ami akkor lép fel, ha a szervezetnek növelnie kell a tesztoszteronszintjét, mert a herékben csökken a termelés.

A kutatást vezető orvosok szerint a rendellenesség átmeneti és mérsékelt volt a résztvevőknél, de attól tartanak, hogy a tartós és nagy dózisú fogyasztók – jellemzően a sportolók – számára állandósulhat a jelenség, azaz folyamatosan alacsony lenne a tesztoszteron szintjük. Az írás szerint az nem gond, ha fogfájásra vagy fejfájásra beveszünk belőle egyet-egyet, de tartósan nem ajánlott a szedése.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Rétvári: 2010 óta folyamatosan nőnek a családokra fordított állami források

A 2010-es kormányváltás óta folyamatosan nőnek a családokra fordított állami források, a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj összege is jelentősen emelkedett...

Close