Még egy ok, hogy háziállatot vegyél a gyereknek

Házi kedvenceinknek számos pozitív hatásuk lehet életünkre, ezek egyike – legalábbis egy friss kutatás szerint – az allergiák megelőzése. Tudósok szerint ugyanis minél több kisállattal élünk egy fedél alatt kisgyermekként, annál kevésbé leszünk fogékonyak az asztmára, a szénanáthára és az ekcémára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
immunrendszer
2019. január 07. Dívány

A Göteborgi Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy azok, akik csecsemőkorukban egy kutyával vagy macskával éltek egy fedél alatt, későbbi életkorban kevesebb eséllyel lesznek allergiások – számol be a New Scientist. A tudósok szerint minél több háziállattal osztjuk meg otthonunkat babakorunkban, annál erősebb védelmet szerzünk.

Minél több a kisállat, annál kevesebb az allergia

A Bill Hesselmar allergológus által vezetett orvoscsoport két korábbi kutatás eredményeit megvizsgálva jutott a fentebbi következtetésekre. Az első esetében 1029, hét és kilenc év közötti gyermek adatait gyűjtötték össze a tudósok. Közülük azoknak, akik életük első tizenkét hónapját háziállat nélküli családban töltötték, 49 százalékuk szenvedett valamilyen allergiától. Azok közül, akik egy kutya vagy macska jelenlétében töltötték életük első évét, 43 százalék volt ez az arány, míg azok esetében, akik csecsemőként három kiskedvenccel osztották meg otthonukat, mindössze 24 százaléka volt allergiás. Azon két vizsgált gyermek, akinek a családjában öt vagy annál több háziállat volt, egyikénél sem bukkantak a kutatók semmiféle allergia nyomára. A második kutatás 249 gyermeket követett születésüktől kezdve egészen iskolás éveikig. Ez a vizsgálat is hasonló számokat hozott, itt 49-35-21 százalék lett a három csoport körében kialakult allergiák aránya.

A bejegyzés itt folytatódik.