Még véletlenül se adj aszpirint a gyereknek!

Ugyanis Reye-szindrómát okozhat. Utána néztünk, mit jelent ez pontosan, de még mielőtt belekezdenénk, eszünkbe jutott ez a néhány sor:

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 20. czefernek.lena

Ugyanis Reye-szindrómát okozhat. Utána néztünk, mit jelent ez pontosan, de még mielőtt belekezdenénk, eszünkbe jutott ez a néhány sor:


Csőtörés van egy orvos villájában. A doki telefonon hívja az ismerős csőszerelőt
– Azonnal ugorj kocsiba, csőtörés van nálunk, a pincében már minden úszik!
– Nem mehetek, tudod hogy ünnepelünk. Itt vannak a gyerekek, az egész rokonság, hívjál valaki mást.
– Bezzeg mikor beteg valaki a családodból, mindig engem hívsz, és én mindig szó nélkül indulok.
– Igazad van, már jövök is.

A csőszerelő megérkezik, kinyitja a pincébe vezető ajtót. A harmadik lépcsőfokról bedob a vízbe két aszpirint és így szól
– Ha hétfőig nem apad le, hívjál újra!

És nem véletlen jutott ez eszünkbe, de talán nem csak nekünk van olyan háziorvos ismerősünk, aki a biztonság és az évek során duzzadó kórtörténet követhetősége kedvéért minden betegséget ugyanazzal a gyógyszerrel kezel. Láz, meghűlés, végtagfájdalom, “Adjon anyuka drága, egy fél aszpirint neki!”

Persze sokszor mi magunk nyúlunk automatikusan az aszpirin után, ha fáj valamink, vagy érezzük, hogy a hőemelkedésünk egyre jobban kezd megtréfálni. Azt mondják, ezzel nincs is nagy gond, de ha gyermekünkről van szó, akkor jól gondoljuk át mivel csillapítjuk a lázát, fájdalmát, mert az aszpirinnel állítólag csak még súlyosabb állapotba sodorhatjuk. A Reye-szindróma kialakulása akár halálos is lehet.