Megbetegedhet a magzat a macskától?

A toxoplazmózis egy nagyon ritka betegség, kb. minden 100. kismamát érint csak. De ha mégis elkapja valaki, nagyon komoly következményei lesznek a születendő kisbabára nézve. A toxoplazma nem vírus, hanem egy egysejtű parazita, ami a macskákban szaporodik. Hordozó az ember is lehet. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 14. bauknecht.hajnalka

A toxoplazmózis egy nagyon ritka betegség, kb. minden 100. kismamát érint csak. De ha mégis elkapja valaki, nagyon komoly következményei lesznek a születendő kisbabára nézve. A toxoplazma nem vírus, hanem egy egysejtű parazita, ami a macskákban szaporodik. Hordozó az ember is lehet.


Sajnos nem tartozik a kötelező szűrések közé, de sok lelkiismeretes nőgyógyász automatikusan ennek a vizsgálatát is kéri az első vérvételkor. Ha ilyenkor kiderül, hogy nem vagyunk a toxoplazmára immúnisak, akkor néhány hét múlva újra kell vizsgálni, hátha közben megfertőződtünk.

A legtöbben úgy gondolják, ez egy macskabetegség, és csak tőle lehet elkapni, ezért elővigyázatosságból megválnak a macskájuktól a várandósság idején. De ugyanakkora eséllyel kaphatjuk meg nem jól átsütött hústól, mosatlan gyümölcstől, zöldségtől, nyers tojástól, nyers tejtől, nyers tejből készült sajtokból (pl. camembert), mint a macskaürüléktől, vagy a kesztyű nélkül végzett kerti munkától. Természetesen akkor is találkozhatunk vele, ha a nagyobbik gyermekünkkel a homokozót túrjuk akár a sajátunkat, akár a játszótéren.

És mi történik, ha minden elővigyázatosság ellenére elkapja a kismama?

Ha a terhesség korai szakaszában kapja el, akkor nagy valószínűséggel károsodik a magzat, vagy spontán abortusz lép fel. Ha a 16. hét után fertőződik, akkor csak az esetek fel végződik vetéléssel, és a magzat 30%-os eséllyel kapja el a fertőzést.

Ez történt Ritával is, ő mesél a történtekről, amit átélt az elmúlt két év alatt. Ugyanis a gyermek kétéves koráig bármikor előjöhetnek a betegség következményei: vakság, epilepsziás rohamok.

-Mikor derült ki, hogy toxoplazmával vagy fertőzött?

– A 20. héten.

– Mit szólt az orvosod és a védőnő?

– A védőnő magánkívül volt, a 15 éves praxisa során még nem találkozott ezzel a fertőzéssel.

– Mi volt az első teendő?

– Az orvos azonnal antibiotikumot írt fel, és napi kétszer kettőt be kellett szednem belőle.

– De az antibiotikum nem ártalmas a magzatra?

– Még mindig sokkal jobb, mint a toxoplazma-fertőzés, ami a legenyhébb esetben is vakságot okoz. A legrosszabb benne, hogy a gyerek 1,5-2 éves koráig nem lehetsz biztos benne, hogy nem okozott-e kárt a gyermekben a betegség. Van, hogy a vakság csak 1-1,5 évesen jön elő.

– Sokat idegeskedtél emiatt?

– Igen. Amikor megszületett, nem is kaphattam meg, azonnal antibiotikumot kapott a baba és órákig színét sem láttam. Azóta folyamatos orvosi kontroll alatt áll. Amikor elmúlt másfél éves, akkor mondta az orvosa, hogy most már minden rendben van, teljesen egészséges. Most már megnyugodtam, de ezt a két évet nem kívánom senkinek sem.

– Ezek szerint az időben elkezdett antibiotikum-kezelés jó eséllyel megvédi a babát a fertőzéstől.

– Igen.

Egészséges emberekben tünetmentesen megy végig a fertőzés, észre sem venni. Ha mégis, akkor nátha-, vagy influenzaszerű tünetei vannak. Legyengült immunrendszerű betegeknél a tünetek súlyosabbak lehetne, akár agyvelőgyulladás is.

Ha egyszer már találkozott a szervezetünk toxoplazmózissal, akkor egész életünkben védettek maradunk. Magyarországon a népesség fele átesett már a betegségen.

Mi legyen a macskával?

Semmiképpen se tegyük utcára, de tény, hogy a macskát nem a várandósoknak kell almozni. A macska ürülékében a toxoplazma 48 óra elteltével lesz fertőzőképes, tehát minden nap kell takarítani az almot. A család minden tagja mosson rendesen kezet minden macskasimogatás után. Takarítsunk, fertőtlenítsünk rendszeresen. És vizsgáltassuk meg magunkat mindenképpen, teherbeesés előtt is lehetőleg, de utána mindenképpen!

Ha lányunk születik, akkor pedig mindenképpen hagyjuk, hogy játsszon a macskával, hiszen a legjobb az, ha minél hamarabb átesik a fertőzésen és egész életére szólóan védett lesz!