Megfigyelt radikalizálódás

Parázs vita zajlik az Egyesült Királyságban a fiatalok radikalizálódása ellen hozott intézkedésekről. A “Prevent” elnevezésű programban elméletileg az iskoláknak is jelenteniük kellene, ha valaki a szélsőségek felé fordul, a tanárok jelentős része azonban ezt nem teszi meg. A család.hu cikke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2017. július 27. Család.hu

A nyári szünet kezdetével ismét felerősödött a vita az Egyesült Királyságban a fiatalok radikalizálódása elleni lépésekről. London még 2003-ban indította Prevent nevű programját, amely célját tekintve az egyik terrorellenes lépés, az elmúlt években azonban – az elkövetési módok és csoportok változásával – folyamatosan bővül. Jelenleg a közintézmények, például a börtönök, egészségügyi ellátók és az oktatási intézmények számára lehetőség (és kötelezettség lenne) a szélsőséges eszméket valló és hirdető emberek bejelentése, azonban a hírek szerint ezt sok helyen nem teszik meg; az iskolákban részben a fiatalok védelmére hivatkozva, részben abban bízva, hogy az intézmény képes betölteni funkcióját, vagyis jobb belátásra bírni a gyilkos eszmék iránt fogékony ifjakat.

A brit Telegraph című lapban megjelent friss kutatás szerint az oktatási intézmények dolgozói kényelmetlenül érzik magukat a rájuk rótt kötelezettség miatt, a megkérdezettek mindössze 12 százaléka vélte úgy, hogy az intézmény teljes mértékben eleget tesz a kormányzati program előírásainak. A legnagyobb probléma, hogy a radikalizálódott ifjak az esetek döntő többségében nem a tanterem egyik asztalára felállva hirdetik gyilkos eszméiket, hanem általában sokkal diszkrétebben, például az interneten, vagy elektronikus leveleket váltva. Ezt azonban csak akkor tudja bármelyik intézmény is jelenteni a hatóságoknak, ha belenéz munkatársai és diákjai üzeneteibe.

Januárban hatalmas botrány robbant ki a Kings College London körül, mert az intézmény e-mail rendszerének használati feltételeiben valaki kiszúrta, hogy a leveleket ellenőrizhetik és elmenthetik a Prevent programnak megfelelően. Vagyis bárki, tehát a diákok és a munkatársak sem lehetnek benne biztosak, hogy a megírt leveleket csak a címzettek olvassák el. A helyi diákönkormányzat szerint oda a bizalom, ráadásul az eljárással azokat a fiatalokat is gyanúsítottként kezelik, akik nem követtek el semmilyen törvénytelenséget.

Hasonlóan megosztotta a társadalmat az a télen napvilágra került, az oktatási tárcától származó terv is, amely szerint már négy éves koruktól kapnának antiradikalizációs leckéket a fiatalok az Egyesült Királyságban – a már említett Prevent részeként. A kicsiknél azt szeretnék elérni, hogy kialakuljon bennük valamifajta reflex a propaganda videók és internetes tartalommal szemben, felismerjék azt, és ezáltal kevésbé legyenek védtelenek a mérgező üzenetekkel szemben. A kritikákra a tárca úgy reagált, a céljuk a tolerancia és kölcsönös tisztelet kialakítása a legkisebbeknél is, az életkori sajátosságoknak megfelelő üzenetekkel.

A cikk ITT folytatódik.