Mégsem véd meg az elhízástól a szoptatás?

A szoptatás mégsem bizonyul csodaszernek az elhízás elleni küzdelemben, amely ellentmond annak a korábbi hiedelemnek, hogy az anyatej megvédi a gyermeket az obesitastól - írja a healthland.com.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 17. bencze.aron

A szoptatás mégsem bizonyul csodaszernek az elhízás elleni küzdelemben, amely ellentmond annak a korábbi hiedelemnek, hogy az anyatej megvédi a gyermeket az obesitastól – írja a healthland.com.


Dr. Richard Martin, a Bristol Egyetem professzora, a tanulmány szerzője elmondta, hogy ugyanakkor számos egyéb bizonyítékot találtak az anyatej jótékony hatásaira vonatkozóan. Az az elmélet azonban, hogy a szoptatás csökkentené a gyermek elhízásának kockázatát, megdőlni látszik – tette hozzá.

Martin és kollégái a montreali McGill Egyetem és a Harvard Egyetem kutatóival közösen 15 ezer anya és gyermekük adatait vették szemügyre Fehéroroszországban. A helyszín választása szándékos volt, mégpedig azért, mert amikor a tanulmányt elkezdték 1996-ban, akkor a szoptatás nem volt népszerű a fehéroroszországi kismamák körében.

A kismamákat szülésük után két részre osztották, s egy részük olyan kórházi körülmények között volt, ahol a szoptatás bevett gyakorlat volt, míg más részüknél nem. Három hónap elteltével az első csoportba tartozók 43 százaléka szoptatta babáját, míg ott, ahol erre külön képzés nem volt, ez az arány 6 százalék.

A gyermekeket ezután megvizsgálták egy, majd hat és tizenegy éves korukban. Azt találták, hogy a csecsemőként szoptatott gyermekek között kevesebb volt az emésztőrendszeri probléma, kisebb arányban voltak ekcémásak és magasabb volt az IQ szintjük. A fogszuvasodás, az allergia, az asztma, valamint az elhízás megemelkedett kockázatára vonatkozóan azonban nem találtak összefüggést.