Megsérült a gyerek: mikor forduljunk orvoshoz?

Számtalan olyan helyzet adódhat, amikor egy kisgyerek megsérül, nyári vakációban pedig még több. A kisebb baleseteket követően a szülők, hozzátartozók is elsősegélyben részesíthetik a kicsit, de vannak olyan esetek, amikor mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Melyek ezek az esetek?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2017. augusztus 09. Babaszoba

Aligha van olyan kisgyerek, aki – bármilyen körültekintő és nyugodt vérmérsékletű is – ne esne el időnként, vagy ne sérülne meg olykor-olykor. Legtöbbször apró horzsolásokat, zúzódásokat, nem túl nagy és mély sebeket kell ellátniuk a szülőknek vagy a gyermek felügyeletével megbízott családtagoknak, pedagógusoknak – ezekben az esetekben a házipatikánk segítségével mi magunk is gyorsan, egyszerűen segíthetünk. Minden apró karcolással természetesen felesleges orvoshoz vinni a gyermeket, de sajnos előfordulhatnak olyan komolyabb balesetek, amikor mindenképpen fel kell keresnünk orvost.

Árulkodó jelek

Ha a gyermek a fejét üti meg, akkor nem hagyhatjuk ki az orvosi vizsgálatot – már csak saját magunk megnyugtatása érdekében sem. Ilyenkor akkor is vigyük el a kicsit a rendelőbe vagy az ügyeletre, ha mi magunk nem látunk rajta külsérelmi nyomot, vagy nem észlelünk semmi szokatlant a viselkedésén.

Ha mély, illetve nagy kiterjedésű seb keletkezik, amelyet varrni kell, ugyancsak kérjük szakember segítségét. Amennyiben nem tudjuk megfelelően kitisztítani a sérülést, szintén bízzuk orvosra a seb megfelelő ellátását.

Mindig árulkodó jel, ha megváltozik a gyerek mozgása. Ha nem tudja mozgatni valamelyik testrészét, vagy rendellenesen mozog, akkor ugyancsak haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Ugyanez érvényes akkor is, ha deformálódásról van szó.

Egyértelmű helyzetek

Ha levegővételkor szúródik a gyermek mellkasa, ne késlekedjünk, ebben az esetben is vigyük orvoshoz a kicsit. Ez a teendő akkor is, ha a hasát fájlalja, miután megütötte. Ezek a tünetek akár belső sérülésre is utalhatnak, amelyeket mindenképpen el kell látnia orvosnak.

Vannak egyértelmű helyzetek: amennyiben a gyermek elveszíti az eszméletét, akár csak másodpercekre is, azonnal kérjük szakember segítségét!

A cikk ITT folytatódik.