Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Megszületik a gyerek, meghal a szex?

Megszületik a gyerek, meghal a szex?

A szexmentes kapcsolatok jelentős részéből az első gyerek születésével veszik ki a testiség. Mennyire szükségszerű ez hosszú távon, min múlik az, hogy egyeseknek mégis sikerül visszaépíteni az intimitást?

Dívány.hu,

Egy gyermek születése az egyik legboldogabb időszak az ember életében, az is biztos azonban, hogy egy csecsemő fenekestül forgatja fel a szülők életét és párkapcsolatát. Az alvásmegvonás, a fáradtság, a kimerültség mellett az újszülött érkezése a kapcsolati rendszerre is hatással lehet, legtöbbször alapjaiban változtatja meg annak belső dinamikáját. A két ember alkotta kapcsolatból egy hármas rendszer jön létre, melyben a szülők közötti intimitás gyakran nem képes fennmaradni. A teljes családon belül az anya egy külön világot alkot a gyerekkel, melyen az apa sokszor kívül marad. A két felnőtt saját rendszere eközben kiesik a fókuszból, a gyerekhez való intenzív érzelmi közeledés az egymástól való érzelmi távolodást hozza magával. Nincs elég idő, nincs elég energia az érzelmi kapcsolódásra, az intimitás megélésére, kevesebb a meghitt beszélgetés, az érintés, a szex.

A szex is sokat számít

Egy idén megjelent tanulmány szerint azonban a szexualitás nagyon is fontos szerepet játszik a gyermek születése körüli átalakulásban. A vizsgálatot vezető kanadai kutatók első gyermekes párokat kérdeztek arról, hogyan élik meg ezt a nehéz időszakot, mennyire elégedettek szexuális életükkel, illetve mennyire boldogok a párkapcsolatukban. Az eredmények alapján úgy tűnik, minden tekintetben ott a legjobb élni, ahol az újdonsült szülők mindketten nagyon vágynak a szexre. Azokban a kapcsolatokban, ahol valamelyik fél sokkal jobban kívánja a testiséget, mint a másik, a szexuális elégedettség fáradtságtól, hangulattól, de még az együttlétek gyakoriságától is függetlenül jóval alacsonyabb. Nem csak arról van tehát szó, hogy a drasztikus alvásmegvonás, az állandó készenlét és az ezekből fakadó kimerültség nem ad alkalmat az együttlétekre, vagy felemészti az erre fordítható időt és energiát. Ezen felül, úgy tűnik, a testiség, a vágy dinamikája is sérül. Hogy is ne sérülne, mikor az ilyesfajta aszimmetrikus viszony tele van visszautasítással, nehezteléssel, frusztrációval. A benne élők pedig így rengeteg szorongással, bűntudattal élnek, önbecsülésük sérüléseivel küzdenek.

Hol van a vágy?

Ahol mindkét oldalon megvan a vágy, ott a közeledésre közeledés a válasz, a párkapcsolati intimitás könnyebben fenntartható. A szexualitás egyik alapvető szerepe ugyanis a kapcsolat, a kötődés erősítése. Ha azonban a közeledésre rendre elzárkózás, a kezdeményezésre visszautasítás a válasz, abból veszekedések, sértődések lesznek, kölcsönös neheztelés alakul ki, mely egyenes út a kapcsolaton belüli elmagányosodásba.

 

A cikk itt folytatódik!

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
A szülő nők jogai – amiről a legtöbb szülésfelkészítőn nem beszélnek

Mindannyian érezzük, elég „beteg” dolog betegekről beszélni akkor, amikor várandós asszonyokról van szó, akik gyermekük világra hozatalára készülnek. A várandósság...

Close