Megszületik a gyerek, meghal a szex?

A szexmentes kapcsolatok jelentős részéből az első gyerek születésével veszik ki a testiség. Mennyire szükségszerű ez hosszú távon, min múlik az, hogy egyeseknek mégis sikerül visszaépíteni az intimitást?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szerelem
2017. október 10. Dívány.hu

Egy gyermek születése az egyik legboldogabb időszak az ember életében, az is biztos azonban, hogy egy csecsemő fenekestül forgatja fel a szülők életét és párkapcsolatát. Az alvásmegvonás, a fáradtság, a kimerültség mellett az újszülött érkezése a kapcsolati rendszerre is hatással lehet, legtöbbször alapjaiban változtatja meg annak belső dinamikáját. A két ember alkotta kapcsolatból egy hármas rendszer jön létre, melyben a szülők közötti intimitás gyakran nem képes fennmaradni. A teljes családon belül az anya egy külön világot alkot a gyerekkel, melyen az apa sokszor kívül marad. A két felnőtt saját rendszere eközben kiesik a fókuszból, a gyerekhez való intenzív érzelmi közeledés az egymástól való érzelmi távolodást hozza magával. Nincs elég idő, nincs elég energia az érzelmi kapcsolódásra, az intimitás megélésére, kevesebb a meghitt beszélgetés, az érintés, a szex.

A szex is sokat számít

Egy idén megjelent tanulmány szerint azonban a szexualitás nagyon is fontos szerepet játszik a gyermek születése körüli átalakulásban. A vizsgálatot vezető kanadai kutatók első gyermekes párokat kérdeztek arról, hogyan élik meg ezt a nehéz időszakot, mennyire elégedettek szexuális életükkel, illetve mennyire boldogok a párkapcsolatukban. Az eredmények alapján úgy tűnik, minden tekintetben ott a legjobb élni, ahol az újdonsült szülők mindketten nagyon vágynak a szexre. Azokban a kapcsolatokban, ahol valamelyik fél sokkal jobban kívánja a testiséget, mint a másik, a szexuális elégedettség fáradtságtól, hangulattól, de még az együttlétek gyakoriságától is függetlenül jóval alacsonyabb. Nem csak arról van tehát szó, hogy a drasztikus alvásmegvonás, az állandó készenlét és az ezekből fakadó kimerültség nem ad alkalmat az együttlétekre, vagy felemészti az erre fordítható időt és energiát. Ezen felül, úgy tűnik, a testiség, a vágy dinamikája is sérül. Hogy is ne sérülne, mikor az ilyesfajta aszimmetrikus viszony tele van visszautasítással, nehezteléssel, frusztrációval. A benne élők pedig így rengeteg szorongással, bűntudattal élnek, önbecsülésük sérüléseivel küzdenek.

Hol van a vágy?

Ahol mindkét oldalon megvan a vágy, ott a közeledésre közeledés a válasz, a párkapcsolati intimitás könnyebben fenntartható. A szexualitás egyik alapvető szerepe ugyanis a kapcsolat, a kötődés erősítése. Ha azonban a közeledésre rendre elzárkózás, a kezdeményezésre visszautasítás a válasz, abból veszekedések, sértődések lesznek, kölcsönös neheztelés alakul ki, mely egyenes út a kapcsolaton belüli elmagányosodásba.

 

A cikk itt folytatódik!