Mellmesék: a mellem, a férjem, a baba és én

Vannak dolgok, amelyekről a szakkönyvek kevesebbet írnak, néha csak egy félmondat a vonatkozó tartalom - mely szerint a mell hormonális hatásra megváltozik -, pedig a mell változásai nagyon fontos szerepet játszanak a két fél intim életében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2018. október 05. Babaszoba

Így gömbölyű! – De miért?

Az hogy egész pontosan miért is néz ki pont úgy és helyezkedik el pont ott a női mell, ahol és ahogy, evolúciósan máig nem teljesen tisztázott. Részben persze lehet azt mondani, hogy hiszen ott a szoptatás, mint ok. Hogyan is maradnánk fent női mellek nélkül. De ez csak részben igaz, hiszen az össze emlős állat az emlőjéből táplálja kicsinyét de azok csak a szoptatás időszakára duzzadnak meg valamelyest, míg a női mell külön fogalom, helyet, teret követel magának.
Nem teljesen bizonyított az sem, hogy a gömbölydedsége valamilyen információt közvetítene a másik nem felé a termékenységgel, a kicsik gondozásával kapcsolatban, hiszen szoptatni bármilyen méretű mellel lehet. A tejtermelő képesség a megfelelő fejlettségű és kiterjedésű, működőképes mirigyállománytól függ, nem pedig a mell a méretétől.
Talán van benne egy kis rejtély, egy kis misztikum, de tény hogy a kérdés megkerülhetetlen.
Sok nőnek erogén zóna – bár van, akinek egyáltalán nem – és a férfiaknál sem elhanyagolható szerepet játszik az intim együttlét során.
A várandósság alatt és a szülés után pedig az egyik olyan női testrész, mely a legnagyobb változásokon megy keresztül. A várandósság alatt a mell felkészül a szoptatásra, majd a szülés után, a szoptatás alatt pedig képes táplálni a babát. És hogy közben hogyan változik a szexualitásban betöltött szerepe? Ez természetesen, ahogy minden várandósság és minden szülés is egyénenként változó. Van, aki nem tudja elviselni, ha a melléhez hozzáérnek a szoptatás alatt, van, akit ez kifejezetten izgat. Nézzük, milyen szakaszokat ismerünk, és hogy ki milyen változást élt meg az életében.

Várandósság alatt

Megindul a hormonális hullámvasút, a mellben feszítő érzés jelenhet meg – főleg első várandósságnál – és a mell mérete is változni kezd. A mellek növekedni kezdenek, mivel a megfelelő hormonok elkezdik előkészíteni a tejtermelésre, növekszik a tejmirigyek száma, és – átalakulásuk révén – képessé válnak a tejtermelésre.
“Szinte rögtön az után, miután pozitív lett a terhességi tesztem, a mellem nagyon érzékennyé vált. Már-már azt éreztem, égnek. Méretbeli különbséget nem vettem észre, viszont nagyon szépen “kiteltek”. Talán sosem voltak még olyan szépek a melleim, mint akkor. A férjem szeretett is gyönyörködni bennük de én annak örültem, ha meg is marad a gyönyörködés szintjén, mert azt viszont már nem bírtam elviselni, ha hozzáérnek” – meséli Zita. “A férjem megértette ezt, csak érhető módon nagyon hívogatta ez a felturbózott gömbölyűség. Pár hét alatt szerencsére alább hagyott a feszítő, égető érzés, mire a mellem – és én is – megszokta az új méretét és onnantól kezdve már nem voltak ilyen problémáim, a szexuális életünkben sem zavart már.”
A várandósság negyedik hónapjától a mell elkezd kolosztrumot, híg sárgás vagy tejszerű váladékot termelni, és a várandósság utolsó hónapjaiban előfordulhat már tejszivárgás is, persze nem mindenkinél.
“Talán a nyolcadik hónap vége felé jártam, amikor először elkezdett szivárogni a tejem. Megmondom őszintén, amikor az első gyerekem vártam, nekem ez akkor annyira idegen élmény volt szex közben, hogy nem is nagyon tudtam mit kezdeni vele . Valahogy idegen volt ott kettőnk között az ágyban ez az érzés. Vissza is vetette a szexuális életünket, utána pedig azt az utat választottam, hiába nem tűnik túl szexinek, hogy inkább magamon hagytam a melltartót. Nekem akkor így sikerült összeegyeztetnem ezt a két dolgot” – számol be erről az időszakról Hajni.
A cikk folytatásához kattints.