Menjen bölcsibe a gyermek vagy ne? Tanácsok a pszichológustól

Noha a tanácsadó szakpszichológus szerint jó, ha 3 éves korig otthon marad a szülő a gyermekével, a bölcsődei élettől sem kell egyáltalán megijedni. Szigeti Ildikó a csalad.hu-nak nyilatkozva elmondta: fontos, hogy a szülőknek szimpatikus legyen a bölcsődei gondozó, és érdemes az intézmény fizikai körülményeit is felmérni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pszichológus
2019. február 07. csalad.hu

Sok szülőnek okoz álmatlan éjszakát, hogy mit tegyen: otthon maradjon-e gyermekével a kicsi hároméves koráig, vagy vigye őt bölcsődébe. Van, aki például családi hagyomány vagy személyes meggyőződés miatt az otthonnevelés mellett dönt, más szerint a bölcsődés élet élményt ad, a személyiség korai kibontakozását garantálja. Recept nincs, a család lehetősége és döntése a meghatározó. A válasz persze így sem könnyű, de mindenképpen segít, hogy immár ötvenezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, és az intézmények is egyre jobb körülményekkel várják a gyermekeket. Az átalakított támogatási rendszer miatt a központi költségvetés a működési kiadások 82 százalékát, de van, ahol 100 százalékát fedezi.

Fejlődik az önérvényesítés

Maradjon otthon 3 évig gyermekével, aki teheti, de a bölcsődétől sem kell megijedni – mondta a csalad.hu-nak a tanácsadó szakpszichológus. Szigeti Ildikó hozzátette: vannak szakemberek, akik szerint a bölcsőde jelentős lelki fejlődéshez segíti a gyermeket. Jóllehet ő nem ezt az álláspontot képviseli, a bölcsőde előnye lehet, hogy a gyermek ott megtanul közösségben élni, gyorsabban és hatékonyabban fejlődik az önérvényesítése. Míg otthon már gyermeke hangszínéből is tudja az anyuka, hogy mit kér, mit szeretne, a bölcsődéseknek maguknak kell kivívniuk, hogy megszerezzék kedvenc játékukat, sőt, a felnőttekkel is meg kell értetniük magukat. Ezért jobban és gyorsabban tanulnak kommunikálni, hiszen rákényszerülnek.

A cikk folytatásához kattints.