Mennyi folyadékra van szüksége a kisdednek a hőségben?

Igazi nyári kánikulában mi felnőttek is csak nagy nehezen tudjuk elvégezni napi feladatainkat, hiszen szervezetünk nagy energiákkal küzd a meleg ellen – hívta fel a figyelmünket Windisch Adrienne.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 26. bencze.aron

Igazi nyári kánikulában mi felnőttek is csak nagy nehezen tudjuk elvégezni napi feladatainkat, hiszen szervezetünk nagy energiákkal küzd a meleg ellen – hívta fel a figyelmünket Windisch Adrienne. A dietetikus leszögezte: gyermekeinket különösen óvni kell nyáron. Az 1-3 éves gyermekek emésztőrendszere még nem készült fel a nehéz, fűszeres és zsíros ételekre, ezért nyáron különösen figyeljünk arra, hogy ezektől megóvjuk őket!


A szakember szerint a nagy melegben elsősorban a megfelelő folyadékpótláson van a hangsúly. A kisgyermekek folyadékszükséglete testsúly kilogrammonként 100-120 ml naponta. Így egy éves kor után egy átlagos testtömegű gyermek napi folyadékigénye 1-  1,5 l között mozog, de ez kánikulában jóval több is lehet. Windisch kitért arra is, hogy amikor izzadunk, rengeteg folyadékot és különféle ásványi sókat veszítünk. Ennek pótlására igyunk és itassunk a gyermekkel is szénsavmenetes ásványvizet, 100%-os gyümölcs- és zöldségleveket vagy présnedveket. Ha a gyümölcsleveket töménynek érezzük, abban az esetben hígíthatjuk őket ivó- vagy ásványvízzel. Folyadékpótlásra a cukor nélkül készített gyümölcsteák is alkalmasak, behűtve, és – ha már elég idős hozzá gyermekünk – egy szívószállal már kész is a jeges tea élmény – tette hozzá. Tanácsa szerint nagyobb gyerekeknek se adjunk szénsavas, cukros üdítőket, mivel a magas cukortartalom mellett nem hidratálnak megfelelően és jóllakatják a gyermekeket, túlzott fogyasztásukkal már kis korban rossz szokásokat alapozunk meg. Az innivalót naponta többször kínáljuk, hiszen a pici gyerekek hajlamosak elfelejtkezni a szomjúságukról. Ha nem szeret inni gyermekünk, akkor a hidratálásban nagy szerepe lehet a gyümölcs és zöldségféléknek, hisz ezeknek nagy része víz. Együnk nyáron sok levest is, egy finom zöldség vagy gyümölcsleves nem csupán az ebéd, de a vacsora része is lehet. Tízóraira vagy uzsonnára adhatunk egy joghurtot, ivójoghurtot vagy tejalapú gyerekitalt is. Ezek mind hozzájárulnak a hőség során, a verejtékezés miatt elvesztett folyadék és ásványi anyag pótlásához.

Érdemes egy éves kor után is igény szerint szoptatni, hiszen így is jelentős folyadékmennyiséghez juttathatjuk gyermekünket. Így könnyebb dolgunk lehet, hiszen a melegben a kisgyerekek többször fognak kevesebb anyatejet fogyasztani, ezzel is biztosítva a megnövekedett folyadékigényüket – fűzte hozzá a dietetikus.

* * *

Windisch Adrienne dietetikus babapocak kímélő receptjei

Darakása szilvás-diós öntettel
1 személyre

Hozzávalók:

– 2-3 db szilva,
– néhány szem dió,
– 1 ek búzadara (lehet teljes kiőrlésű),
– 1 ek kukorica dara,
– csipet fahéj,
– ha szükséges 1-2 kiskanál méz,
– 1,5 dl tej, vagy tejalapú ital

Elkészítés:

A szilvát krémes állagúra daráljuk a dióval, majd a felmelegített tejben megfőzzük a darákat. Az így elkészített kásához hozzáadjuk a gyümölcskrém nagyját, a csipet fahéjat, ízlés szerint mézet. A tálkába kiszedett darakása tetejét ízlésesen leöntjük a megmaradt szilvaszósszal és tálaljuk. Ha tejalapú itallal készítjük, érdemes vízben főzni a darákat és egy kicsit hígabbra készíteni, majd amikor már nem olyan forró akkor belekeverni a szükséges mennyiségű port. Ezzel kíméljük a készítmény vitamintartalmát. Természetesen a hozzávalók tetszőlegesen változtathatók. Kiváló párosítás lehet még az őszibarack mandulával, az alma mogyoróval, de bármilyen szezonális gyümölcsöt felhasználhatunk. A gabonakészítményeknél szintén megtalálhatjuk a legízletesebb kombinációt.

Tonhalkrém
2-3 személyre

Hozzávalók:

– 1 db tonhalkonzerv,
– 2 dkg vaj,
– teáskanálnyi mustár,
– fél citrom leve,
– 1 evőkanál tejföl,
– snidling

Elkészítés:

Ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető pástétom. Lecsepegtetett halat bot mixerrel összeaprítjuk a vajjal, a snidlinggel vagy bármilyen zöldfűszerrel. Ízlés szerint citrommal, tejföllel ízesítjük. Ropogós barna kenyérrel, paradicsommal vagy valamilyen idényzöldséggel tálaljuk. Időt spórolhatunk, ha pástétomokból több adagot készítünk egyszerre, mert hűtve 2-3 napig is eláll.