Mi az oka, ha szüléskor nincs tágulás?

A szülés igen komoly lelki munka is, amit számtalan tényező nehezíthet. Mi lehet az oka vajon, ha a méhszáj nem tágul?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2018. augusztus 30. Babaszoba
A szülés négy szakasza közül a tágulási az első. A vajúdás – amíg a méhszáj teljesen kitágul, hogy a magzat feje átférhessen rajta – kétségtelenül a szülés leghosszabb és legfárasztóbb időszaka. Ha a tágulás nagyjából egyenletes ütemben történik, akkor egyre jobban közeledik az a pillanat, hogy a baba végre világra jöhessen. Ezt folyamatot a méhszájvizsgálattal a szülésorvos ellenőrzi időről időre.
Az azonban, hogy mennyi időt is vesz igénybe a méhszáj tágulása, egyénenként és szülésenként is igen eltérő lehet. A vajúdás ideje emiatt előre kiszámíthatatlan: lehet egy óránál is kevesebb, de akár egy napig is eltarthat (átlagosan 11-19 órányi időt vesz igénybe). Első babánál általában tovább tart, mint egy második vagy többedik szülésnél.
Jó tudni azonban, hogy amennyiben sem a magzatnál, sem édesanyjánál nem lépnek fel sürgős beavatkozást igénylő szövődmények, nincs különösebb jelentősége annak, hogy mennyi ideig tart a vajúdás.

De miért nincs tágulás?

Amennyiben megindult a szülés, de a fájások mégsem viszik előre a tágulást és a szülés nem halad a megfelelő ütemben, akkor fájásgyengeségről beszélünk.
A fájásgyengeség megítélése persze korántsem olyan egyszerű, hiszen a szülés egy rendkívül intenzív testi és lelki folyamat, a szülő nő pedig nem egy gépezet, ami óramű pontossággal teljesíti ezt a feladatot. Teljesen természetes, hogy van, akinek hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy világra hozza gyermekét. Ha a szülés dinamikája nem megfelelő, annak számtalan oka lehet.

A lélek

Dr. Michael Rosenthal szülész-nőgyógyász orvos szerint az első beavatkozás, amin átesik egy vajúdó nő, az az otthona elhagyása. Minden más beavatkozás, ami később történik vele, innen ered.