Mi dolgunk e világon? Utak és útvesztők – Pál Feri atya előadása

Elérkezik egy fordulópont, amikor nem csak mi kérdezzük az életet –  „Miért van ez így? Miért hagyja Isten?” –  hanem ő is minket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 07. czefernek.lena

Elérkezik egy fordulópont, amikor nem csak mi kérdezzük az életet –  „Miért van ez így? Miért hagyja Isten?” –  hanem ő is minket.


Elisabeth Lukasneves pszichoterapeuta ír egy klienséről, aki 50 évesen nem találja az élet értelmét. Ezt nem fogalmazza meg, nem szembesíti vele magát, nincs iránybaállás, semmi. 20 éve házas, gyermekei a felnőttkor küszöbén. Hogy valami legyen, elkezd szexuális kalandokba bonyolódni. Ettől kicsit úgy érzi, él. De ez kb. annyit jelent, mint mikor elegünk van és kimegyünk cigizni – pár slukk aztán elfogy, így van vége az élménynek is…

Majd úgy dönt, hogy elválik, lehetetlen harcba bonyolódik a férjével, végül jogilag elnyer mindent: övé a ház, a kutyaól, a kutyaeledel. Aztán ettől sem érzi jobban magát. Bevesz egy doboz gyógyszert. Sikerül visszahozni az életbe, de maradandó károsodásai lesznek. Ekkor segítséghez folyamodik…a tettével jut egy kis fény az életébe és elindul valamerre. Gyakran előfordul azoknál akik öngyilkosságot kísérelnek meg, hogy pont ez a szörnyű tettük hozza a változást.

Mert nagy bátorság kell elindulni. De muszáj, mert a menedékeink előbb-utóbb börtönünkké lesznek.

Az árnyék

Az úton kikerülhetetlenül találkozunk az árnyékunkkal. Személyiségünknek azzal az oldalával, ami eddig sötétségben volt. Az árnyékban lehetnek jó dolgok is, pl. börtönviselteknél. Egy paptársam járt hozzájuk és amikor kérte, hogy rajzolják le, vagy jellemezzék, milyen egy jó király, képtelenek voltak rá. Annyira eltávolították maguktól az összes lehetséges pozitív értéket.

Ha megnézzük a csúcsvezetőket, nekik általában a gyenge önmaguk van árnyékban. Azt kell előhozniuk, hogy továbléphessenek a személyiségfejlődésben.

Férfi és nő

Sokan eltévednek az úton. A férfiak általában elvesznek a hatalom, a birtoklás erdejében. Felhalmozni…Feri atya egy ismerőse nagyon gondosan ügyelt rá, hogy otthon sose fogyjon el a szalonna. Mert az fontos. Mindig megavasodott, aztán újból vett.

A nők egyik csapdája a naivitás. A remény lételemünk, de az nem azt jelenti, hogy mindig minden szép lesz! Hanem tudom, hogy ez meg az a rossz dolog megtörténhet, abból pár biztos meg is fog, és ennek ellenére van reménységem és tudom miért kelek föl…

A másik útvesztő a nőknél a „burzsoázia diszkrét bája” ahogy Feri atya fogalmazott. Az elegancia, egymás felülmúlása a legdivatosabb ruhákban vagy az új aranyozott korlátdísz megtekintése köré szervezett vendégségek. Mindez azonban nem vezet sehova, csupán a szemünket kápráztatja.

Legmélyebb vágyunk

A felnőtté válás alapvető része, hogy az ember átvészeljen egy sötét szakaszt, megpróbáltatást. Itt derül ki igazán, mi is az igazi, mély vágya. Ez nem lehet egy Mercedes SL500. Ebben erő van és remény. Természete szerint beteljesedik, de nem esem kétségbe, ha maholnap nem következik be. Érkezik egy kihívás, ami semmiképpen nem egyenlő azzal ami hívogat bennünket, olyanból rengeteg van.

Az igazi

Ahogy rátaláltunk a fényünkre, el kell kezdeni megismeri. Például fejembe veszem, hogy megtalálom az igazit. Őt nem lehet tisztes távolságból keresni. Ha csak így méricskélem az embereket, hogy hmm, ez sem jó, az azért nem stb., soha nem fogom megtalálni, mert így pont a leglényegesebbet, az értékét nem nézem. Ámde valakit találhatok, akit igazivá tehetek, mégpedig önátadással. „Nincs kedvem szánkózni a hidegben, de érted megteszem!” És még meg is fázom. Ennek van egy áldozat oldala, de az nem szerencsés szóhasználat, mert csak a lemondás van benne. Holott ott van az is, hogy „érted, megteszem, mert érdemes!”

Így lehet válogatni, nem elméletben. De csak a belső fénynél tudunk, ide el kell jutni. Ezt otthonról, naivan a kutyaólból nem lehet.

Ha idáig megtettük az utat és a félelmeinken átmentünk, nagyon nagy eredmény. És akkor jön a kérdés: mi a dolgunk? Senkinek nem az a dolga, hogy politikus legyen vagy éppen pap. Ez csak a formája, amiért elindultunk. A dolgunk ennél mélyebb, és útközben derül ki. Valami, ami nem kell mindenáron, főleg nem másokon keresztül. A dolgom alapvető ismérve, hogy annak semmilyen föltétele nincs. Nem kell hozzá digitális tábla, PC, még egy kabát vagy SL500. Egy valami kell: hogy bevesd magad.