Mi kell a jó élethez?

Szakértők szerint egy kis gyakorlással könnyen megtanulhatjuk, hogyan lehetünk boldogabbak és kevésbé aggodalmaskodók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 28. szabo.daniel

Szakértők szerint egy kis gyakorlással könnyen megtanulhatjuk, hogyan lehetünk boldogabbak és kevésbé aggodalmaskodók.


Kutatások szerint a nők sokkal hajlamosabb az aggodalmaskodásra, mint a férfiak. Ez részben a hormonoknak köszönhető, a másik oka, hogy míg a férfiak szisztematikusan és gyakorlatiasan közelítenek a problémákhoz, a nők főleg az érzelmi szinten reagálnak a gondokra.. Ugyanakkor még sincs minden veszve! Szakértők szerint egy kis gyakorlással könnyen megtanulhatjuk, hogyan lehetünk boldogabbak és kevésbé aggodalmaskodók.

1. Találd meg a boldogságot

Szakértők szerint a boldogsághoz az kell, hogy tisztában legyél azzal, ami épp veled történik, a jelenben élj, és értékeld azt, anélkül, hogy azt kívánnád, bárcsak minden másképp lenne.

Természetesen arra kevés időnk szokott lenni, hogy minden percben tudatosan észlejük a tárgyakat, az illatokat, ízeket. Ugyanakkor, ha azon veszed észre magad, hogy aggodalmaskodsz, stresszelsz akkor az azt jelenti, hogy vagy a múlton keseregsz, vagy a jövőtől félsz. Ilyenkor tudatosan állj meg egy pillanatra és vedd észre, hogy – például – milyen érzést kelt a szél az arcodon, vagy az étel íze a szádban. Ezzel megállíthatod a negatív gondolatok áramlását és lecsillapíthatod az elmédet.

2. Húzd mosolyra a szád

A boldogság keresése azt is jelenti, hogy okot keresünk a mosolygásra. Még szerencse, hogy a nevetés már önmagában boldoggá tesz, ugyanis még a kényszeredett vigyorgás is azt az üzenetet közvetíti az agyadnak: „a szám izmai mozognak, tehát valószínűleg jó kedvű vagyok”. Közben pedig ne feledd azt a mondást: Fake it, till you make it, azaz hevenyészett fordításban: Tettesd, amíg valóra válik!

3. Keress egy támogatót

Nehéz úgy jól érezned magad a bőrödben, ha nincs kivel megosztatni a jókedvedet. Keress tehát valakit, akivel segítitek egymást: akivel szurkoltok egymásnak, akivel nem panaszkodásról és mások szapulásáról szólnak a beszélgetéseitek, hanem akivel emlékeztetitek egymást arra, hogy érdemes a dolgok jó oldalát nézni, vagy akivel pozitív gondolatokat, történeteket lehet megosztani.