Mi számít minőségi időnek a gyereknevelésben?

A gyerekek számára alapvető fontosságúak a szüleikkel közösen végzett tevékenységek, amelyeknek távolról sem kell különlegeseknek lenniük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyereknevelés
2018. december 27. Babaszoba

Miért fontos a minőségi idő?

Senki sem vonja ma kétségbe, hogy a gyerekeknek szükségük van tartalmas, minőségi időtöltésre a szüleikkel. Ezzel fűzhetjük valóban szorosra a viszonyt köztük és magunk között, erősíthetjük meg önbizalmukat, formálhatjuk egészségesebbé énképüket, személyiségük alaposabb megértésén át pedig kulcsot adhatunk saját kezünkbe úgy az aktuális, mint a majd csak később kiélesedő konfliktusok hatékonyabb kezeléséhez is. Sokan vannak viszont, akik hajlamosak túlszorongani ezt a kérdést, mivel a legtöbb szülő dolgozik, a gyerekekkel kapcsolatban pedig sok apróbb-nagyobb tennivaló akad, ami szintén értékes perceket vesz el a közös tevékenységektől. Mi számít hát minőségi időnek, és mennyit szükséges erre szánnunk?
Minőségi idő minden olyan közös tevékenység, amely során a gyerekek láthatják, megérthetik, hogy kik vagyunk, melyek az értékeink, hogyan éljük az életünket, miközben mi is lényeges dolgokat tanulhatunk róluk. Ha törekszünk rá, hogy a bölcsi, óvoda, iskola, a különórák és egyéb tevékenységek mellett (amikor gyerekünk nem a mi társaságunkban van) legyenek közös tevékenységeink, hogy amíg a gyerek ezt igényli, együtt töltsük vele például az estéket vagy a hétvégéket, akkor már igen nagy lépést tettünk a minőségi idő álomcélja felé.

Mindennapi ügyeink

Ennek időtartamán pedig tényleg nem érdemes szorongani. Több kutatás is rámutat ugyanis, hogy kisgyermekkorban, a kamaszkort megelőzően nem az eltöltött percek vagy órák mennyiségének van jelentősége – hanem egyszerűen csak az ilyen, több-kevesebb rendszerességgel ismétlődő alkalmak tényének. Ráadásul nem kell feltétlenül gondosan szervezett, különleges és/vagy szórakoztató programokra gondolni: a jókedvűen végzett mindennapi tevékenységek (a lakásban, a ház körül, az autóban, a játszótéren stb.) pontosan ugyanannyit érnek a szülő-gyermek kapcsolatok szorosabbra fűzésében.
A bejegyzés itt folytatódik.