Mi számít normál menzesznek és miért lehetséges csúszás?

Megdöbbentően sok nő egyszerűen nincsen tisztában azzal, hogy milyen is kellene, hogy legyen a menzesze, mikor kellene, hogy jelentkezzen, és meddig kell, hogy tartson. És sajnos, ha elcsúszás van, akkor sem fordulnak szakemberhez, csak legyintenek egyet, pedig a háttérben akár betegség is meghúzódhat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
menstruáció
2018. április 14. ratkotunde.hu

A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mikortól, meddig, milyen hosszan?

Hazánkban átlagosan 12,5 évesen jelentkezik az első menzesz. Ez ugyanakkor csak egy szám, nem kell megijedni abban az esetben sem, ha ez nem így van. egészen 18 éves korig jelentkezhet magától, bár a hosszas elcsúszást érdemes szakorvosnak is megmutatni. 18 éves korig, ha nem jelentkezik a menzesz, azt kórosnak tekintjük.

A menzesz tulajdonképpen a női szaporítószervek ciklikus folyamata, működésüknek lekövethető jele. Megint csak átlagosan elmondható, hogy 40-50 éves korig figyelhető meg, ezután következik a menopauza, amikor is a menzesz fokozatosan leáll. 40 éves kor előtt korai menopauzával állunk szemben, ennek hátterében kóros tényezők is állhatnak, így kivizsgálást igényel.

Rengeteg helyen lehet olvasni, hogy a ciklus hossza 28 nap, azonban ez így nem igaz. Egészen pontosan 22-34 nap között tekintjük normálisnak, vagyis az intervallum igen tág, ahogyan az a 4-7 nap is, amíg maga a vérzés tart. Egy menzesz alatt jellemzően 40-50 ml vér távozik, ezt az elhasznált tamponok és betétek számából lehet kikövetkeztetni. 80 ml felett kórosa a vérzés, mindenképpen kivizsgálást igényel!

Néha kimarad…

A menzesz nagykönyv szerint kimaradhat néha, a három hónapnál hosszabb kimaradást tekintjük kórosnak. Sajnos azonban a kimaradozó menzesz szinte minden esetben problémára hívja fel a figyelmet. Először jellemzően „csak” valamilyen tápanyaghiány áll a háttérben, amivel azonban hajlamosak vagyunk nem foglalkozni, így az hosszabb távon komoly gondokat okoz, hormonális elcsúszásokat, meddőségi gondokat, peteérés nélküli menzeszt, stb.

Sok családra vágyó nő szembesül azzal, hogy a menzesze nem rendszeres, vagy ha mégis, akkor sem sikerül a foganás. Ezekben az esetekben mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni, de a tápanyagraktárak, és a szervezet feltöltése már ilyenkor is elkezdhető – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Erre ma már a legtöbb szakember a várandósvitaminok szedését javasolja, de nem mindegy, hogy milyen készítményt választunk.

Mindenképpen le kell szögezni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás elengedhetetlenül szükséges. A készítmények a tápanyagok plusz beviteléről gondoskodhatnak, amire a várandósság felkészülési időszakában, és a három trimeszterben nagy szükség van – nem is beszélve a szoptatásról. Fontos, hogy szerves kötésű, megfelelően tagolt vitamincsaládot válasszunk. Ezzel elérhető, hogy a szervezet igényeit trimeszterenként szolgálhassuk ki, illetve az is, hogy a felszívódás aránya akár 80%-kal jobb legyen! Mindkettő kiemelten fontos, hiszen így a raktárak és a szervezet feltöltése lényegesen rövidebb idő alatt elérhető, illetve a szervezetnek nyújtott támogatás is kiegyensúlyozott, célzott.

A menzesz rendszeres volta a termékenység alapfeltétele. Abban az esetben, ha változást tapasztal, mely akár rendszeresen is jelentkezik, mindenképpen érdemes szakorvos segítségét kérni, mivel így elkerülhető, hogy később hosszú hónapokat, vagy akár éveket kelljen gyógyulással tölteni, addig pedig hiába várni a családalapítás örömére.