Miért akar az óvodás mindenben első lenni?

Mindennapos élethelyzet az oviban, mikor például nem jut annyi labda a gyerekekre, mint amennyien labdázni szeretnének – no, ekkor kezdődik baj, ennek biztosan hiszti a vége, hisz minden gyerkőc első szeretne lenni a labdázásban, nem akar, és nem tud várni a sorára. Ez a jelenség – s az ezt követő hiszti – teljesen természetes az óvodás korú gyerekeknél, amelyhez három tényező kombinációja vezet:

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. október 29. csaladivilag.hu

1. A gyerekek tele vannak kezdeményező erővel, csinálni akarják a dolgokat, nem szemlélni.

2. Az egojuk erőteljes, ebben a korban nem képesek maguk elé helyezni valaki mást az adott helyzetben, nekik kell az elsőnek lenni. Ahhoz, hogy más személyt tudjanak maguk elé helyezni a kognitív és szociális képességeknek kell fejlődniük, meg kell tanulniuk a saját igényeiknek a háttérbe szorítását és a csoportban való együttműködést.

3. Hat-hét éves korukig nem értik az idő fogalmát, így nem lehet nekik elmagyarázni, hogy a másik csak két percig használja az adott játékot, s utána ő jön, mert nekik ez egy örökkévalóságnak tűnik.

Ráadásul néhány gyerekben az is munkál, hogy mikor elsők akarnak lenni egy játékban, jobbak akarnak lenni, jobban akarnak teljesíteni, mint mások. Ők folyamatosan a másikhoz hasonlítják magukat, s az erre a viselkedésükre adott reakcióink hatással vannak a folyamatosan fejlődő önértékelésükre.

A cikk itt folytatódik.