Miért baj, ha duci a gyerek?

Nemcsak a felnőtteket, hanem egyre nagyobb arányban a gyerekeket is érinti az elhízás. Az elhízás betegségekhez vezethet, csökkenti a várható élettartamot és rontja az életminőséget is. Melyek a leggyakoribb okai és következményei az elhízásnak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. szeptember 07. Babaszoba

Az elhízás leggyakoribb oka az életmódunkban keresendő. Keveset mozognak a gyerekek, gyakran a házi koszt helyett előre csomagolt, feldolgozott, kalóriában, zsírban, szénhidrátban gazdag ételeket esznek.

Mind a táplálkozásban, mind a mozgásban a kényelmi szempontok dominálnak: séta, buszozás helyett autóval közlekedünk, sokat ülünk, kevés fizikai munkát végzünk, fast food-ot, gyorsan elkészíthető ételeket eszünk. A gyerekek a fára mászás, futkározás helyett tévét néznek számítógépes játékokat játszanak.

Az alvásra nem figyelünk eléggé: a felgyorsult életmód miatt keveset és nem jól alszunk, ez pedig csökkenti az inzulin érzékenységét, ahogy a leptin hormonét is, viszont növeli a ghrelin hormonét. Mindez együttvéve nagyobb étvágyhoz vezet.

Az elhízás az egész világon hatalmas méreteket öltött, 1,4 milliárd ember túlsúlyos. Az elhízott szülők gyerekei nagyobb arányban lesznek maguk is túlsúlyosak. Gyerekek esetében az elmúlt 40 évben 300 százalékkal nőtt az elhízás.

 

A cikk itt folytatódik.