Miért boldogabbak az apák, mint az anyák?

Meglepő eredményre jutott egy amerikai kutatás: az apák általában boldogabbak, mint az anyák, mert amikor a gyermekeikről gondoskodnak, többet játszanak velük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2019. február 12. Babaszoba
Három különböző kutatás eredményeit vetették össze, melyben összesen 18 000 felnőtt érzelmi egészségét vizsgálták, többek között például a boldogság és elégedettség érzését, a depresszió, valamint a stressz mértékét. Úgy találták, hogy a szülők elégedettebbek voltak az életükkel, mint a gyermektelenek. Az apukák pedig összességében boldogabbnak érezték magukat, mint az anyák. A szakemberek szerint ennek a hátterében az állhat, hogy az apák többet játszottak és hancúroztak a gyerekeikkel az együtt töltött időben. A kutatás eredményeiről a Personality and Social Psychology Bulletin című szaklapban számoltak be.
A magyarázat azonban jóval összetettebb ennél. Az elmúlt években ugyanis kiderült, hogy még azokban a családokban is, ahol tökéletesen működik a munkamegosztás, a nőkre több feladat hárul, és az anyák azok, akik általában az érzelmi és szellemi terheket viselik. Ők azok, akik észben tartják a feladatokat, órarendeket, fontos dátumokat, tenni- és vásárolnivalókat. Vagyis, sokkal kevesebb idejük és energiájuk jut a gyermekeikkel játszani, mint az apáknak.
A cikk itt folytatódik.