Miért hazudnak a gyerekek?

Egy gyereknél is a hazugságnak általában oka van, szülőként a legfontosabb dolgunk, hogy ezt kiderítsük. A büntetés ugyanis csak újabb hazugságokhoz vezethet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2019. február 20. Dívány

Minden gyerek hazudik. Teljesen normális része ez a fejlődésnek, és nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ha néha füllentésen kapjuk. A hazugsággal teszteli a határokat a valóság és a fantázia között, segítségével megvédi magát a tettei következményeitől, és a hazugság segít abban is, hogy megértse, hogyan gondolkodnak mások – írja a GoodTherapy.

Bár a gyerekeknél a hazugság ritkán kóros (sőt inkább azt jelzi, hogy újabb fejlődési mérföldkőhöz érkezett), mégis előfordulhat, hogy valami mélyebb problémát jelez, például mentális gondokat vagy manipulációra való hajlamot. A szakemberek körében ugyanakkor vannak, akik azt mondják, hogy nem létezik kóros vagy megrögzött hazudozás, míg mások úgy vélik, hogy ez csak más diagnózishoz kapcsoltan, vagy félelem, trauma hatására jelentkezik.

Azok a szakemberek, akik megkülönböztetik egymástól a patológiás és megrögzött hazudozókat, azt mondják, hogy a különbség a szándékban van. A patológiás hazudozó ugyanis látszólag ok nélkül hazudik. Ilyen például, amikor egy gyerek azt mondja valamiről, hogy megtörtént, miközben ez egyértelműen nem igaz, és nincs is rá oka (például félelem vagy vágy), hogy ilyet állítson.

A megrögzött hazudozók pedig azért füllentenek, mert el akarnak érni valamit, vagy épp el akarnak kerülni egy büntetést. Ez sokkal gyakoribb a gyerekeknél, és bizonyos életkorokban különösen jellemző.

A jelek

Egy gyereknél általában mindig oka van annak, ha nem mond igazat, épp ezért szülőként sokkal fontosabb, hogy ezt az okot megtaláljuk, mint hogy megbüntessük a hazugságért. Ez ugyanis csak újabb hazugságokat szülhet annak reményében, hogy legközelebb már nem fog lebukni.

A cikk itt folytatódik.