Miért jó szoptatni?

A szoptatás a legősibb és legnagyszerűbb módja az újszülött táplálásának. Az anyatej a legideálisabb a baba szervezete számára, fejlődését ez biztosítja leginkább. Ugyanakkor mértéke örök vitatéma a nők között és a szakma berkein belül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 01. bencze.aron

A szoptatás a legősibb és legnagyszerűbb módja az újszülött táplálásának. Az anyatej a legideálisabb a baba szervezete számára, fejlődését ez biztosítja leginkább. Ugyanakkor mértéke örök vitatéma a nők között és a szakma berkein belül.


1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet (köztük a UNICEF és a WHO) írta alá az “Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról” című dokumentumot, amely kimondja: “Annak érdekében, hogy megvalósuljon az édesanyák és gyermekek egészségi és táplálkozási optimuma, globális célként tűzzük ki, hogy minden nő kapjon lehetőséget a kizárólagos szoptatásra és minden csecsemő születésétől 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálkozzon. Ezután megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű kiegészítő táplálék mellett a szoptatás folytatódhasson egészen a gyermek két éves koráig, vagy még tovább.”

Erős kapocs!

A szoptatás a kisbabák táplálásának legtermészetesebb módja, ám rendkívül fontos az is, hogy egyúttal erősíti az anya és gyermeke bensőséges kapcsolatát: a testi közelség és a meleg biztonságot nyújt a kisbabának. Erre feltétlenül szüksége van a fejlődéséhez.

Amikor szoptatunk, nem csupán azért tesszük, mert a kisbaba számára rendelkezésünkre álló táplálékok közül a legjobb mellett döntöttünk. Az anyatej lehetővé teszi, hogy az immunológiai szempontból éretlen utód a tejben levő védőanyagoknak köszönhetően a lehető legjobb védelemben részesüljön környezete kórokozóival szemben. A tápanyagokhoz az anyatej speciális szűrőjén keresztül jut hozzá, vagyis úgy élvez teljes ellátást, hogy ezzel nem terheli túl és nem is veszélyezteti egyelőre fejletlen emésztőrendszerét. A szoptatás ezeken a biológiai szempontból létfontosságú tényezőkön kívül azt a személyes testi és lelki kapcsolatot is biztosítja, amely minden kisbaba életében legalább olyan fontos, mint a jóltápláltság és az egészség. Amikor szopik a kisbaba, akkor tehát egészsége védelmén és a jóllakottságon kívül vigaszt, babusgatást is kap.

Csökkenő magyar adatok

2011-ben a magyar csecsemők 43,4 százaléka kapott hat hónapos korig kizárólag anyatejet, ez a 2004-es adatokhoz képest körülbelül hat százalékkal csökkent. Jó hír viszont, hogy az egyéves koron túl is szoptatott gyerekek aránya 2006 és 2009 között fokozatosan emelkedett, majd állandósult körülbelül 37 százaléknál. Arról nincsenek adatok, hogy a gyerekek hány százalékát szoptatják a WHO ajánlásnak megfelelően kétéves korig vagy azon túl.

A magyar adatokat érdemes összevetni a Földünkre jellemző átlaggal a 2010-es adatok alapján: világszerte a csecsemők 37 százaléka kap öt hónapos koráig kizárólag anyatejet, egyéves koron túl viszont a gyerekek 75 százalékát szoptatják, kétéves korban pedig még mindig 56 százalékukat. Ilyen adatokkal Magyarországon csak néhány település dicsekedhet, ahol különösen egységes és kedvező az anyák támogatása, például Pomázon, ahol a sokéves munka eredményeképpen a szoptatási arányok jóval meghaladták 2011-ben az országos átlagot. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a védőnők és gyermekorvosok kitartó és összehangolt munkája, a szakemberek rendszeres továbbképzése és személyes motivációja meghozza a várva várt eredményeket.

A szoptatás előnyei:

A szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is csökkenti. Feltételezik, hogy ebben nem csupán a leggyakoribb allergének (tehéntej, szója, azaz a tápszeralapanyagok) mellőzésének van szerepe, hanem az anyatej gyulladáscsökkentő hatóanyagainak is.

Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók (pl. kóli, sztafilokokkusz, sztreptokokkusz) nem tudnak elszaporodni.

A sebes mellbimbóra is jó hatással van: segíti a gyógyulását.

Az anyatej bármilyen más táplálékféleségnél jobban hasznosul a csecsemő szervezetében.

Az anyatej összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik.

A szopómozgás segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat egészséges fejlődését.

A szoptatás hosszú távú védőhatást is gyakorol a gyermekre: többek között csökkenti a diabétesz, a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kockázatát.

Az anyatejes táplálás teljesen ingyenes és környezetbarát.