Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Miért működnek az altatódalok?

Miért működnek az altatódalok?

Az altatódal ugyan elsősorban a babának szól, de az a tapasztalat, hogy sokszor a szülőt legalább annyira elálmosítja, mint a gyermeket. A csalad.hu cikkéből kiderül, mire jutottak nemrég kutatók az altatódal hatékonyságát illetően!

csalad.hu,

Az altatódal ugyan elsősorban a babának szól, de az a tapasztalat, hogy sokszor a szülőt legalább annyira elálmosítja, mint a gyermeket. A viccet félretéve, nemrégiben született egy tanulmány arról, vajon miként is működnek ezek a dúdolni valók.

A kutatást a Montreali Egyetem doktorandusza végezte, és az eredmények az altatódalok nagyfokú hatékonyságát igazolták. Marieve Corbeil szerint a dalok három fő okból segítik a baba elalvását.

Szabályozzák az érzelmeket

Az altatódalok elsősorban segítik szabályozni a baba érzelmeit a zeneiségük miatt, ez egyébként felnőtteknél is beválik. A félelemérzést is pozitív érzelemre tudják váltani.

A zene ugyanis speciális idegi kapcsolatokat stimulál, márpedig az altató éppen olyan érzelmi atmoszférát képes létrehozni, amilyen az elalváshoz kell.

A szeretethormon

Az altatódalok a gyermek és a szülő között erősebb érzelmi kapcsolatot építenek ki. Az neurológia szerint ugyanis az érzelmi kapcsolatok erősödéséért egy hormon, az oxitocin felelős. A méhösszehúzódásokat és a tejindulást is ez a hormon szabályozza, de akkor is termelődik, amikor éneklünk.

Ezt a hormont szeretethormonnak is nevezik, a termelődése segíti a kötődés erősödését. Ahhoz, hogy termelődjön, a szülőnek szívből kell énekelnie. Ez az erősebb kötődés pedig még jobban segíti a gyermek elalvását.

A cikk itt folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Vígh György, a hős tanár lett az Év Embere – VIDEÓ

Véget ért az Év Embere szavazás, az RTL Híradó 10 jelöltje közül a legtöbben, több mint 23 ezren Vígh Györgyre...

Close