Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Miért ne vitatkozz egy hatévessel?

Miért ne vitatkozz egy hatévessel?

A gyermekek sokszor akaratlanul is nagyon viccesek, különösen akkor, mikor abszolút meggyőződéssel alkalmazzák logikájukat a világra. Attól kezdve, mikor egyszerűen csak összecserélnek szavakat, egészen a lenyűgöző életfilozófiákig, a gyermeki logika egyszersmint csodálatos és frusztráló egy felnőttnek – írja a csalad.hu. De miért nem érdemes vitatkozni egy hatévessel?

csalad.hu,

„A gyermeki agy fejlődésben van. A logikai, absztrakt, hipotetikus gondolkodás 7 és 11 éves koruk közt indul csak be. Már az 5-6 évesek is pedzegetik a logikus gondolkodás alapjait, de az egy idősebbkori készség, ami még fejlődésben van ennyi idősen” – mondja Sarah Ockwell-Smith neveléskutató.

Piaget, a kognitív pszichológia képviselője, aki először kutatta szisztematikusan a gyermekek kognitív fejlődését, ezt „sémáknak” nevezi. Kimutatta, hogy a gyermekek a felnőttektől teljesen eltérően gondolkodnak és intellektuális fejlődésük során egy sor fejlődési szakaszon mennek át.

Az új tapasztalatok és az új információk új sémákat fejlesztenek ki bennük és a régi sémákat módosítják.

„Ha például van egy cirmos cicátok, amit Bobnak hívnak, a gyermeked abban a hitben élhet, hogy minden cirmos macska Bob. Vagy ha az apukáját Dave-nek hívják és szemüveges, azt hiheti, hogy minden szemüveges ember Dave” – magyarázza Sarah Ockwell-Smith, hozzátéve, hogy a gyermekeket nagyon nehéz ebből a meggyőződésből kizökkenteni.

Ha mégis nagyon fontos, hogy valamit megértsen, akkor a szakember szerint verbális és fizikai jeleket kell elejteni neki.

A bejegyzés folytatásához kattints.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Könnyebb a teherbeesés, ha a nőnek van orgazmusa?

Régóta folyik a szakmai vita, hogy segíti-e a nők csúcsra jutása a megtermékenyülést. Bár az orgazmus-elméletet nem sikerült bizonyítani, ám...

Close