Miért nem vagyunk őszinték?

A legtöbben inkább udvariasan nevetnek egy gyenge viccen, ahelyett, hogy őszintén megmondanák negatív véleményüket a mesélőnek. A negatív visszajelzések hiánya nagyon elterjedt jelenség, és sok esetben éppen olyanoknál vezet önbizalom-túltengéshez, akiknél ez a legkevésbé megalapozott - hívja fel a figyelmet egy amerikai pszichológusnő.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 07. bencze.aron

A legtöbben inkább udvariasan nevetnek egy gyenge viccen, ahelyett, hogy őszintén megmondanák negatív véleményüket a mesélőnek. A negatív visszajelzések hiánya nagyon elterjedt jelenség, és sok esetben éppen olyanoknál vezet önbizalom-túltengéshez, akiknél ez a legkevésbé megalapozott – hívja fel a figyelmet egy amerikai pszichológusnő.


Mindenki találkozott már társaságban rendszeresen borzasztó rossz vicceket mesélő emberrel, ám meglehetősen ritka, hogy erre fel is hívná valaki az illető figyelmét: inkább egy rövid, udvarias mosollyal vagy nevetéssel intézzük el a dolgot. A viccmesélő pedig a reakciókból tévesen azt a következtetést vonhatja le, hogy viccei tetszést aratnak.

A fenti, jól ismert szituáció csak egy példa arra, miként vezethetnek az udvariaskodó, őszintétlen visszajelzések elbizakodottsághoz, hamis énkép kialakulásához – számolt be az Amerikai Pszichológusok Társaságának 120., a floridai Orlandóban rendezett kongresszusán legújabb kutatásairól Joyce Ehrlinger, a Floridai Állami Egyetem pszichológusa. A szakember szerint a társadalmi normák miatt idegenkedünk attól, hogy mindennapi helyzetekben negatív visszajelzéseket adjunk másoknak, még akkor is, ha azokra maximálisan rászolgáltak.