Miért rossz a téli szmog?

Lassan hetek óta igen kedvező az időjárás ahhoz, hogy elősegítse a szmog kialakulását. Komolyan oda kell figyelnünk a jelzésekre, mert igen súlyos tüneteket okozhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 20. szabo.daniel

Lassan hetek óta igen kedvező az időjárás ahhoz, hogy elősegítse a szmog kialakulását. Komolyan oda kell figyelnünk a jelzésekre, mert igen súlyos tüneteket okozhat.


A szmognak (vagy füstködnek) alapvetően két formája van: a nyári, illetve a téli. Utóbbi elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok égéstermékeiből származik, jellemzően nedves, párás levegő és szélcsend idején alakul ki, éppen ehhez hasonló időjárás uralkodik november nagy részében hazánkban is.

Hazánkban különösen súlyos a téli szmog

Kérdésünkre a Levegő Munkacsoport szakértője elmondta, a téli szmog főleg a fűtés és közlekedés légszennyezőit tartalmazza. Ilyenek a nitrogén-oxidok és a részecskeszennyezés. Magyarországon ez azért különösen súlyos – húzta alá -, mert az ország medence fekvése miatt télen néhány száz méter vastag hideg párna alakul ki, melyben feldúsulnak a szennyezőanyagok, és nem tudnak hígulni a magasabb légrétegek felé. Tetőzni általában december-január hónapban szokott, de októbertől áprilisig előfordulhat ilyen szmog, gyakorlatilag az év egészén lehet határérték túllépés.
Különösen veszélyesek, egészségkárosítóak, rákkeltők az ózon másodlagos termékei – tette hozzá Lenkei Péter -, melyek hasonlóan oxidatív szennyezők (ilyen például az erősen mérgező PAN, azaz peroxi-acetil-nitrát, illetve a mérgező és rákkeltő aldehidek). Az ilyen anyagokat tartalmazó levegő izgatja az emberek, állatok szemét és nyálkahártyáját.

Komolyan megterheli a szervezetet

A Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője hangsúlyozta, ez a fajta szmog igen komolyan megterheli a szervezetet. Nagyon fontos ilyenkor a fokozott folyadék bevitel, ugyanis a részecskeszennyezés a tüdőn át véráramba jutva elősegíti a vérrögképződést. A légszennyezés az immunrendszerre is hatással van, gyengíti azt, illetve a szennyezés miatt sérült nyálkahártyákon át könnyebb a fertőződés.

Sajnos csak tompítani tudunk a káros hatásain, de legalább ezeket tegyük meg! A legrosszabb időszakban ne szellőztessünk, esetleg légszűrő berendezéssel javíthatjuk a beltéri levegőt. Megelőzéssel sokkal többet érhetünk el: ne használjunk dízel autót, és ne égessünk például avart.

A Levegő Munkacsoport éppen a napokban sürgette a BKV-buszok cseréjét. A szervezet szerint nem csak a 3-as metró felújítása, hanem a buszok cseréje is sürgető, mivel kipufogógázuk erősen károsítja az egészséget.

A munkacsoport közölte, hogy a statisztikák szerint az elmúlt 20 évben a tüdőrákosok száma 230 százalékkal, az asztmásoké 480 százalékkal emelkedett a fővárosban, ennek szerintük az egyik fő oka a dízeljárművek kipufogógáza.

Hangsúlyozták, hogy a BKV-buszok nagy mennyiségben bocsátanak ki olyan gázokat, amelyekre az Egészségügyi Világszervezet azért nem ad meg egészségügyi határértéket, mert nincs olyan alacsony koncentrációjuk, amely bizonyítottan nem károsítja az egészséget.

A szmogról általában itt olvashat.