Miért sír annyit a kisbabám?

Az első hetekben minden kisbaba sokat sír. De vajon mikor lesz a sokból túl sok? Mikor kell komolyabban foglalkozni a bömböléssel?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 14. szabo.daniel

Az első hetekben minden kisbaba sokat sír. De vajon mikor lesz a sokból túl sok? Mikor kell komolyabban foglalkozni a bömböléssel?


Készíts ún. sírástükröt, hogy jobban kiismerd magad a kisbabán. Jegyezd fel néhány napon keresztül, mennyit és mikor sír pontosan, mikor és mitől nyugodott meg. A sírás a baba első kommunikációja, ezzel mondja el, hogy éhes, melege van, fázik, nyomják a szelek a hasát, a magzatkori védettség hiányzik neki, vagy egyszerűen csak fáradt a sok ingertől, mégsem tud elaludni. Néhány hét múlva már meg tudod különböztetni a sírás okát, és egyre jobban eltalálod, hogy segíthetsz rajta. Fel fog tűnni, ha szokatlan módon sír, és ebből hamar felismered, ha esetleg beteg.

* Természetes, hogy étkezések előtt sír, így jelzi éhségét. Ez akár kétóránként is előfordulhat, az első hónapokban éjszaka is. Ha mohón szopik, és utána megnyugszik, nyilván éhes volt.

* Lehet, hogy nem evett eleget, de a lenyelt levegő megtöltötte a gyomrát, ilyenkor szopás után megnyugszik ugyan, de hamarosan nyűglődni kezd. Emeld fel, hogy büfizhessen, és szoptasd még kicsit, hogy valóban megteljen a pocija.