Miért szülj fiatalon?

Megszámlálhatatlan érv szól mind a fiatalon, mind az idősebb korban való gyermekvállalás mellett. Hogy miért ajánljuk mégis a 30 alatti szülést?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 14. szabo.daniel

Megszámlálhatatlan érv szól mind a fiatalon, mind az idősebb korban való gyermekvállalás mellett. Hogy miért ajánljuk mégis a 30 alatti szülést?


Önmagában a fiatal kor meghatározása is nézőpont kérdése, hiszen egy negyvenes nő is lehet üdén fiatal. Mégis – orvosi szempontból – a 30 alatti kort tekintjük fiatalnak. Miért jó, ha korábban szülsz?

A fiatal szervezet sokkal könnyebben és gyorsabban regenerálódik egy-egy „megrázkódtatás” után. Szülésnél nemcsak a belső szerveid vándorolnak el, hanem az egész tested átalakul. A rugalmasabb szövetek, ízületek gyorsabban találnak vissza a helyükre. Persze fiatalon is él a hathetes „aranyszabály”, de hamarabb visszatalálsz a régi kerékvágásba, az biztos.

Ugyancsak a fizikai érvek közé sorolható, hogy fiatalabb korban sokkal ritkábbak a várandósság körüli komplikációk. Kevesebb az esélye a veszélyeztetett terhességnek, de a genetikai deformitások is ritkábbak.

Végül az sem elhanyagolható körülmény, hogy a 20-30 közötti korosztály nagy általánosságban mozgásgazdagabb, aktívabb életet él.

A barátja is lehetsz

Sokszor hangzik el érvként a kései gyermekvállalás mellett, hogy az érettebb szülők megfontoltabbak, tapasztaltabbak. Ez kétségtelenül igaz, ugyanakkor a gyermek nevelése évtizedekig is eltarthat. Minél közelebb vagy hozzá korban, annál nagyobb az esélyed arra, hogy jól megértsétek egymást. 55-60 évesen nehezebb megérteni és kezelni egy 20 éves fiatal problémáit.

És, ne hallgassuk el az anyagi megfontolásokat sem: sok fiatal pár azért nem vállal csemetét, mert biztonságos anyagi háttérre, lakásra, autóra vár. Érthető módon teszik ezt természetesen, de fontos lenne tudniuk, hogy a gyermek nevelése nem az első években „kerül sokba”: komolyabb ráfordítás valójában csak kisiskolás kortól jelentkezik. Végül ne feledjük azt sem, hogy öreg éveinkben bizony óriási segítséget jelent, ha életerős gyermekeink mellettünk állnak.