Mikor áll készen az anya szervezete a következő babára?

Mielőtt ismét belevágnál a babaprojektbe, érdemes megvizsgálnod, hogy vajon a tested is felkészült-e egy újabb gyermek kihordására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyaság
2017. szeptember 24. Babaszoba
“Fontos, hogy biztos legyél benne, hogy teljesen egészséges vagy és a szervezeted is készen áll egy következő terhességre” – mondja Anne Charlish termékenységgel és várandósággal kapcsolatos témákban jártas író. “Így nagyobb eséllyel lesz könnyebb és egészségesebb a terhességed is.”
.

Hagyj időt magadnak a teljes felépülésre

Kutatások szerint az anyák testének minimum 18 hónapra van szüksége szülés után a teljes regenerálódásra. Egy 173 205 baba bevonásával készült tanulmányból kiderült, hogy azok a csecsemők, akik a testvérük születését követően alig 6 hónappal fogantak, nagyobb eséllyel lettek koraszülöttek és/vagy kritikusan alacsony súlyúak. Ezzel szemben azok a babák, akik 18-23 hónappal az első várandósság után fogantak meg, ebből a szempontból legkisebb rizikójú csoportba tartoztak.
“Ahhoz, hogy a testünk a maximumon teljesítsen egy újabb terhesség alatt, időre van szüksége, hogy felépüljön” – magyarázza Anne. “Akkor is, ha természetesen úton, komplikációk nélkül szültél, várjatok egy évet, mielőtt újra próbálkozni kezdenétek. Ha pedig császárral szültél vagy bármilyen probléma lépett fel szülés közben/után, két évre van szükséged a teljes felépüléshez.”
Az óriási terhelésnek kitett méhnek, a kismedence szerveinek és izomzatának nem kevés időbe telik száz százalékosan regenerálódni, ugyanúgy ahogy a császármetszés utáni sebnek is teljesen begyógyulni. Legyél türelmes, és adj időt a testednek!
.

.

Győződj meg róla, hogy a hormonjaid is visszatértek a normális kerékvágásba

A terhességi hormonoknak, az ösztrogénnek és a progeszteronnak is időre van szüksége, hogy ismét kiegyensúlyozottan termelődhessenek. Ez az ovuláció és a fogantatás szempontjából is fontos.

“Egyesek szülés után egy-két hónappal már újra menstruálnak, míg másoknak csak hónapokkal vagy akár egy évvel később jön meg először a menzeszük” – mondja Anne. Nem csak a szaporító szervek regenerációja szempontjából lényeges a felépülés kivárása. “A terhesség az egész szervezetet igénybe veszi. Minden egyes szervnek optimális hatékonysággal kell működnie, ha ismét egészséges babát szeretnél világra hozni.” A várandósság kimeríti az anya tápanyagraktárait, hiszen a szervezet elsődleges célja, hogy a baba minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjon a növekedéshez. “A folsav és a kalcium ilyen szempontból kritikus, sőt a terhesség alatt 50%-kal több vasra is szüksége van a szervezetednek.”
.