Mikor baj a fitymaszűkület?

A makkot fedő, hátrahúzható bőrt fitymának nevezzük, feladata a pénisz legérzékenyebb makki részének fedése. Fitymaszűkület (phimosis) az az állapot, ha ennek a fedőbőrnek a nyílása olyan szűk, hogy a fityma egyáltalán nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 25. bauknecht.hajnalka

A makkot fedő, hátrahúzható bőrt fitymának nevezzük, feladata a pénisz legérzékenyebb makki részének fedése. Fitymaszűkület (phimosis) az az állapot, ha ennek a fedőbőrnek a nyílása olyan szűk, hogy a fityma egyáltalán nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Ez azért okoz gondot, mert nehezebbé válik a makk tisztántartása, ezáltal gyulladás alakulhat ki. Másrészt a szűk fityma zavaró lehet a nemi élet során is.


Az újszülött fiúnál a fityma nem húzható hátra, mivel a fityma belső lemeze sejtesen összetapadt. Ha a vizelet ívelten, normális (gyufaszálnyi vastagságú) sugárban tud ürülni, akkor ez a sejtes letapadás kétéves korig normálisnak tekinthető, sőt, még védelmet is nyújt a kórokozókkal szemben. Ha a vizelet nem ürül rendesen, akkor javasolt csak a műtét.

Tehát nagyon FONTOS, hogy kétéves korig NE húzogassuk és ne erőltessük hátra a fityma bőrét! Az erőltetés következtében berepedések keletkeznek. Nemcsak a fertőzés veszélye nő meg, de a heges gyógyulás elváltozásokat eredményezhet, amik csak műtéttel korrigálhatóak.

Három éves korra csak a fiúgyermekek körülbelül l0%-ánál beszélhetünk valódi fitymaszűkületről.

Ha a sejtes letapadás nem oldódik kétéves korig, akkor javasolt a műtét. De gyakran elegendő, ha az orvos megfelelő kenőcs segítségével oldja a fitymaszűkületet. Ebben a korban viszont már szükséges is a műtét, mert a gyerekkori kezeletlen esetek nemzési képtelenséget okozhatnak.

Körülmetélés

A sivatagi népek speciális életkörülményei, a vízhiány és a vándorló életmód miatt a rendszeres tisztálkodás megoldatlansága lehetett az oka az újszülöttek körülmetélésének ezekben a kultúrákban. Ez aztán az évszázadok során szokássá, előírássá vált.

A megfigyelések szerint azoknál a népeknél, ahol a körülmetélés általános, sokkal ritkábbak a makk és a fityma idült gyulladásai, és közel tízszer ritkábban fordulnak elő az ezekből kialakuló rosszindulatú hímvessződaganatok. Mindezek miatt az USA-ban jelenleg az újszülöttek 60%-ánál végeznek körülmetélést.

Orvosi szempontból akkor szükséges a körülmetélés, ha a rendszeres tisztálkodást akadályozza a szűk fityma és alatta tartós gyulladás vagy bőrgyógyászati betegség alakul ki a makkon, vagy a fityma bellemezén.

Később szerzett fitymaszűkület

A szerzett fitymaszűkületben szenvedőknél a tünetek gyakran iskoláskor kezdetekor jelentkeznek, és a korábban könnyen hátrahúzható fityma hegesedő beszűküléséről van szó. Ezt egy nem ismert bőrbetegség okozza. Mivel egyelőre ennek gyógyszeres kezelése nem lehetséges, a fitymát műtéti úton kell eltávolítani. A fityma szűkületének fennállása esetén serdülőkorban szintén a műtéti beavatkozás javasolt. Ennek indokoltságáról urológus szakorvos dönt.
További gyakori oka a másodlagos fitymaszűkület kialakulásának a cukorbetegség, különösen akkor ha azt rosszul kezelték. Ilyenkor a műtétet megelőzően a vércukorszint beállítása elengedhetetlen a jó sebgyógyulás eléréséhez.