Mikor kell a gyereknek is antibiotikumot adni?

Bár a legtöbb antibiotikum már ízesített, sok gyerek még így is nehezen akarja bevenni. Pedig egy bakteriális fertőzés esetén fontos, hogy a megadott ideig és mennyiségben szedje be a gyógyszert, különben a betegség könnyen újból fellángolhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
orvos
2018. november 12. Dívány

Gyerekkoromban még szó nem volt probiotikumokról, és arról is keveset lehetett hallani, hogy milyen mellékhatásai lehetnek az antibiotikumok szedésének. Ma viszont sokkal tájékozottabbak vagyunk ezzel kapcsolatban, sőt gyakran találkozom olyan szülőkkel, akikben már túlzott a félelem az antibiotikumoktól. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász elmondja, mire figyeljünk az antibiotikumok szedésekor, és hogy mivel győzzük meg a nagymamát arról, hogy nem kell minden betegségre antibiotikum.

Mikor indokolt az antibiotikum szedése?

Minden olyan betegség és állapot esetén, amikor gyaníthatóan vagy bizonyítottan bakteriális fertőzés áll a háttérben. Legtöbbször a gyanú felmerülése esetén jön szóba az antibiotikum szükségessége. Ilyenkor a beteg kórelőzménye és a fizikális, esetleges képalkotó vagy laboratóriumi vizsgálat során talált eltérések vetik fel az orvosban a bakteriális fertőzés lehetőségét, és tapasztalati alapon, az ilyenkor legvalószínűbb kórokozó érzékenysége alapján választ antibiotikumot.

Ritkábbak azok az esetek, amikor bakteriológiai vizsgálat, tenyésztés eredménye (pl. vizelet, széklet, vér, orr-, torok- vagy sebváladék) és a kitenyésztett konkrét baktérium antibiotikum-érzékenysége alapján történik a gyógyszerválasztás.

Ne hagyjuk abba hamarabb

Az antibiotikumot az orvos előírása szerinti adagban, gyakoriságban és a megbeszélt időtartamig szedjük és adjuk. Saját döntésünk alapján ne kezdjünk a gyógyszer szedésébe, és ne hagyjuk abba magunktól, ha a panaszok, tünetek javulnak. Kivéve, ha az orvos másként nem rendeli, ugyanis előfordulhat olyan, hogy időközben bizonyosságot nyer, hogy a tünetek hátterében mégsem bakteriális, hanem vírusos fertőzés áll. Ilyenkor az orvos javallata szerint abbahagyható az antibiotikum szedése. Ha az előírt időtartamnál előbb abbahagyjuk a szedést, könnyen lehet, hogy a szervezetet megbetegítő baktériumok egy része életképes marad, és ez ismételten a betegség fellángolását okozhatja.

Fontos: tilos a korábbról megmaradt és eltett, bontott antibiotikum szuszpenzió későbbi felhasználása!

A cikk itt folytatódik.